Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Anouk Bijl.</p>

• Anouk Bijl.

(Foto: Richard van Hoek)

Papendrechtse wielrenster Anouk Bijl (15) ligt mooi ‘op koers’

  •   keer gelezen   Sport

PAPENDRECHT • De Papendrechtse wielrenster Anouk Bijl zal volgend jaar toetreden tot het TalentNED-team in Enschede.


Samen met vijf leeftijdgenotes wordt de vijftienjarige Papendrechtse daar opgeleid voor een sportloopbaan op het hoogste prestatieve niveau. Het wielersextet staat onder leiding van Stefan van Klink en Roxane Knetemann.

Verhuizen
“Dat wordt straks verhuizen naar het oosten van het land”, glimlacht Anouk.

“Best spannend, maar ook een hele mooie kans om me in mijn sport verder te ontwikkelen. Ik heb net een kennismakingsweekend achter de rug, compleet met training. Echt mooi!”

Groot talent
Anouk Bijl geldt als één van de grote nationale talenten in haar categorie Nieuwelingen tweedejaars. Vooral het voorbije jaar heeft ze grote stappen gezet, vindt ze zelf ook.

“Ik merk in alle opzichten dat ik sterker ben geworden. Ik train vijf à zes keer per week op duur- en sprintvermogen en op kracht. Veel trainingen vinden op de weg plaats, vaak ook ben ik actief op een afgesloten parcours tijdens de districtstrainingen in Roosendaal en bij mijn wielerclub De Mol in Dordrecht.”

Eerste kennismaking
“Dat was de plek waar ik voor het eerst serieus kennismaakte met de wielersport. Zeven was ik toen. Een vriendinnetje uit de buurt had een broer die lid van De Mol was.”

“Wij gingen en keer mee omdat we nieuwsgierig waren. Niet veel later zaten we allebei op een leen-racefiets en kregen we training. Ik vond het meteen geweldig en werd al snel ingeschreven voor mijn eerste wedstrijden!”

Extra hard bikkelen
“Omdat ik altijd de kleinste van de groep was, moest ik extra hard bikkelen om bij te blijven. Dat was destijds wel eens moeilijk, maar terugkijkend heeft het mede gevormd tot de wielrenster die ik nu ben. Ik ben een knokker, kan me vastbijten in een koers en train graag hard.”

“Het voorbije seizoen had ik graag mijn krachten gemeten in sterk bezette wedstrijden, maar door de corona-maatregelen lag al het jeugdwielrennen er meer dan een jaar uit. Daar baal ik best van, want je kunt nog zo goed trainen, het liefst wil je je in een echte koers met anderen meten en in de wedstrijdpraktijk ervaring opdoen. Naar wat ik begrepen heb mogen we vanaf 1 juni weer echte wedstrijden rijden.”

“Het programma ziet er veelbelovend uit, met tal van mooie koersen. Aan welke daarvan ik mee ga doen bepalen we de komende tijd. Hoe dan ook: ik heb er verschrikkelijk veel zin in.”

Bergop-rijden
Anouk Bijl, ze is 3 Mavo leerling aan het Willem de Zwijger College in haar woonplaats Papendrecht, heeft een voorkeur voor bergop-rijden. “Dat vind ik inderdaad het mooiste”, glimlacht ze. “Ik heb al eens de Mont Ventoux gedaan en dat liep prima. In het TalentNED-team kan ik zeker ook mijn klimkwaliteiten verder uitbouwen. Er staan trips naar Spanje, Italië en Frankrijk op het programma.”

Lucinda Brand behoort tot Anouk’s favoriete wielrensters. “Ik volg haar al een tijdje,”, zegt ze. “Lucinda komt net als ik bij De Mol vandaan. Ze heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld qua techniek. Echt gaaf om te zien én een goed voorbeeld voor mij.”

“Ik zal er alles aan doen om net als zij mijn persoonlijke top te bereiken. Via TalentNED kan ik die droom een goede basis geven. Mooier kan toch niet?!”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier