Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Trainer Paul Helvensteijn is trots op de nieuwe baan.
• Trainer Paul Helvensteijn is trots op de nieuwe baan. (Foto: Geurt Mouthaan)

Nieuwe baan voor atleten in Damdorp

  •   81 keer gelezen   Sport

ALBLASSERDAM • Na jaren van achterstallig onderhoud kunnen de Alblasserdamse atleten nu trainen en wedstrijden houden op een gloednieuwe baan.

De Alblasserdamse Atletiek Afdeling heeft twee redenen voor een feestje: recent nam de club een gloednieuwe, kunststof atletiekbaan in gebruik en de vereniging bestaat 75 jaar. Het feest moet wachten, maar sporten op de nieuwe baan kan nu al.

Nieuwe leden
Voorzitter Peter van Det is duidelijk trots op de nieuwe baan. “Hij voldoet aan alle standaarden. De atletiekunie heeft zijn zegen gegeven voor het houden van wedstrijden. De baan is gemaakt van schuimbeton, asfalt en een laag bitumen. De bovenste laag is van oude vermalen autobanden, met daarbovenop een coating die het materiaal isoleert. Dus sporters komen niet in aanraking met de bitumen zelf.” De baan heeft nu al uitwerking op het ledental. “We hebben nieuwe leden mogen verwelkomen."

Regenwater
Trainer Paul Helvensteijn: “Toen ik hier kwam schrok ik van de oude gravelbaan. Hij lag na een bui vol met regenwater. In 2018 heb ik dat aangekaart bij de gemeente. In 2019 zijn gesprekken met een adviesbureau gestart en zijn tekeningen gemaakt. Eind 2019 is de procedure in werking gesteld. Dit jaar, in maart, is begonnen met de aanleg. De renovatie is uitgevoerd toen er vanwege corona niet getraind mocht worden; dat viel toevallig samen. Alles is vernieuwd: het gedeelte voor hoogspringen en ook de delen voor discuswerpen, kogelstoten en verspringen.”

Dempend materiaal
“Atleten vinden de nieuwe baan ideaal”, vervolgt Helvensteijn. “Het materiaal is dempend als je eroverheen loopt. Ja, er zijn mensen die liever gravel willen, omdat ze vinden dat je daarop beter kracht kunt zetten. Maar dit loopt prettig. En regenwater verdwijnt snel, want de baan loopt een beetje schuin en er zijn goten over de hele baan.”

Omliggende dorpen
De mannen verwachten dat ook mensen uit omliggende dorpen de atletiekvereniging binnenkort gaan bezoeken. “We hebben nu een compleet nieuwe accommodatie, alles is aanwezig: een nieuwe baan, een clubhuis en materialen”, aldus Helvensteijn.

Niet veilig
De oude baan bestond vanaf 1984 en was dringend toe aan renovatie. Er was vijftien jaar geen groot onderhoud gepleegd. Van Det: “Bezoekers zeiden: ‘Wat is dit nou, ligt hier nog gravel?” Er moest dringend iets gebeuren. “De sproei-installatie was stuk en de ondergrond was niet meer goed ventilerend. Het dreigde dat we geen wedstrijden meer mochten houden omdat de baan niet langer veilig was.”

De vereniging is erg te spreken over het handelen van de gemeente. “Wethouder Arjan Kraijo en burgemeester Paans hebben altijd heel erg meegewerkt om dit groot onderhoud te doen. Zij hebben zich er binnen de gemeenteraad hard voor gemaakt dat het beetgepakt zou worden, zodat we er de toekomst mee in kunnen.”

Subsidies
Helvensteijn: “De nieuwe baan is bekostigd door de gemeenschappelijke regeling, dus door de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden. Als vereniging hebben we niet gehoord wat het begrotingsbedrag is geworden. We hebben ook subsidies aangevraagd voor materiaal en verlichting.”

Ledverlichting
Deze week is ook de ledverlichting geplaatst. Van Det: “Die is energiezuiniger en je hebt een betere spreiding van het licht. We kunnen nu alleen het deel van de baan verlichten waarop we bezig zijn. Voorheen moest alles tegelijk aan of uit.”

Jubileum
Vanwege corona kan de vereniging haar jubileum dit jaar niet vieren. “De Molenloop kon ook niet doorgaan”, zegt Van Det teleurgesteld. “En een grootse opening van de nieuwe baan is ook niet mogelijk. Super irritant. Volgend jaar gaan we een groot feestelijk jaar houden, met een mooie Molenloop en een goed feest.”

Voor meer informatie: www.aaa-atletiek.nl

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }