Logo hetkontakt.nl/klaroen

Roy Hoornweg helpt bij tweede wereldrecord

  •   236 keer gelezen   Sport

PAPENDRECHT • Het sportjaar 2019 is fantastisch afgesloten door topatleet Roy Hoornweg uit Papendrecht. Het was al lang bekend dat 1 december de dag moest worden voor een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer op de weg. Het vorige record stond van 2010 al in de boeken op naam van Leonard Komon in Utrecht. Joshua Cheptegei veranderen dit afgelopen weekend in Valencia, waar hij een ongelooflijke tijd op de klokken zetten van 26.38 minuten

Het weekend begon vrijdag gelijk met een verrassing toen Roy incheckte bij het hotel 'You are in the room with the champion', kreeg hij te horen. Joshua Cheptegei is inderdaad een kampioen. In maart van dit jaar werd hij al wereldkampioen tijdens de cross en in oktober voegde hij de wereldtitel op de 10.000 meter in Doha erbij. De eer was voelbaar en het zou een bijzonder weekend worden.

Roy: "Mijn taak is om het monsterlijke tempo van 2.40 minuten op de kilometer neer te zetten. Niet te hard, maar vooral niet te langzaam, het moet eigenlijk precies goed zijn. Starten, het juiste tempo vinden en dit zolang mogelijk volhouden. Andere hazen die ik ook uit de wind houd, nemen het dan van mij over, om zo Joshua in het juiste tempo opweg te helpen."

De dagen ervoor had Hoornweg al met het team opgetrokken. Valencia, ook wel stad van hardlopers genoemd, deed zijn naam eer aan. Iedereen leek wel betrokken bij de sport, tijdens het loslopen de dag voor de wedstrijd werd Joshua zijn naam dikwijls geroepen. Roy: "Veel applaus, mensen maakte selfies terwijl we aan het hardlopen waren. Het was en is geweldig om dit mee te maken."

Omdat de start tegelijk viel met de marathon van Valencia begon de wedstrijddag al vroeg. Kwart voor vijf ging de wekker, een klein ontbijtje en om zeven uur gingen we onder escorte met een bus richting de start.

Roy: "De omstandigheden waren perfect, bijna geen wind, niet te warm en de spanning was goed. Aftellen naar de start, wachten met 20.000 man achter je. Het startschot en gaan!"

De Papendrechtse loper ging gelijk volle bak, de eerste kilometer klokte hij in 2.38 minuten, Joshua zelf stond onder grote druk en spanning, kwam er voorbij en dacht dat het te langzaam ging. Door rust in de groep te bewaren sloot hij weer achteraan de groep. De tweede kilometer was een perfecte doorkomst. Het werd zwaar en Roy moest blijven pushen. Bij 2,5 kilometer en 6 minuut en 40 seconde verder was de koek op. Perfect weggezet en ik kon terug naar de finish dribbelen. In spanning heeft hij daarna op schermen staan kijken hoe de wedstrijd verliep. Roy: "Bij kilometer 9 wist ik het zeker, hij gaat het redden."

Een nieuw wereldrecord, internationale pers en de Papendrechtse naam Hoornweg was weer even wereldnieuws!

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }