Logo hetkontakt.nl/klaroen

Phoenix'17 helpt mee aan pilot in badminton

  •   30 keer gelezen   Sport

PAPENDRECHT • Phoenix'17 uit Papendrecht werkt mee aan het initiatief van Badminton Nederland om de jeugdcompetitie aantrekkelijker te maken.

In september starten vijf jeugdteams van Phoenix'17 in de pilot voor een andere competitie opzet. Er zijn twee nieuwe varianten; vijf partijen bij een gemengd team en zes partijen bij een driepersoons team (samenstelling vrij te bepalen dame/heer).

De badmintonjeugd start net als elke andere sport nu in september met de competitie. Het was gebruikelijk dat spelers bij de Bbnd pas in het voorjaar de competitiestart hebben, voor velen een reden om niet te gaan badmintonnen.

Een andere reden is de duur van de wedstrijden en het aantal te spelen partijen. Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten exclusief de wedstrijdbespreking. Bij badmintonnen worden acht wedstrijden tegen een team gespeeld wat in totaal minimaal twee uur in beslag neemt. Dat is te lang, volgens veel ouders. Daar komt nog bij dat door het huidige ledenaantal de teams of te groot of te klein zijn. Er zijn minimaal twee meisjes en twee jongens nodig om de wedstrijden te kunnen spelen.

Op deze manier hoopt Badminton Nederland een positieve impuls te geven aan de badmintonsport bij de jeugd. Sporten in het algemeen is behoorlijk veranderd door de tijd heen. De jeugd beweegt gewoon te weinig waardoor men al blessures oploopt die normaal bij volwassenen het meest voorkomen. Ook de manier waarop men sport beoefend is anders: men consumeert sporten zodra het de sporter uitkomt.

Daarnaast speelt mee dat badminton suf over kan komen bij de jeugd, is het simpelweg niet stoer en wordt het niet op TV getoond waar het voetbal overheerst. Zo is het imago ontstaan van het camping-badminton, het met veel wind tegen een shuttle trachten aan te slaan in de hoop dat het wordt teruggeslagen.

Dit beeld staat haaks op hoe badminton anders op de wereld wordt ervaren. De Badminton World Federation (BWF) zendt live wedstrijden uit van de grote toernooien op YouTube met een hoge kwaliteit. Nederland kent redelijk wat toppers die goede resultaten behalen op de internationale toernooien en in de buitenlandse competities meedoen. In Azie en in de rest van Europa is badminton aan een opmars bezig.

Phoenix'17 heeft een andere kijk op badminton en pakt de oorzaken van het probleem aan. Net zoals andere sporten speelt de jeugd verplicht competitie en toernooien bij Phoenix'17. Met minimaal twee keer trainen in de week en een gevarieerd programma in bewegen bouwt Phoenix'17 aan mentaal en fysiek sterke spelers. Phoenix'17 spelers krijgen een goede basis aan techniek en tactiek om de gewenste resultaten te kunnen behalen. In het eerste jaar dat de Phoenix'17 jeugd meedoet bij de regio competitiewedstrijden heeft dit direct geresulteerd in klinkende resultaten. Twee teams hebben gestreden op de regiokampioenschappen waarvan een team kampioen is geworden. Het eerste team is op een meer dan verdienstelijke tweede plaats geëindigd.

Belangstellenden voor een badmintontraining bij Phoenix'17 zijn welkom op de woensdagen tussen 18:30 en 20:30 uur in de sporthal van het Willem de Zwijger College.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }