Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Dick Markesteijn

Roy Hoornweg en Annemarie Kersbergen winnen in Dordrecht

  •   65 keer gelezen   Sport

DORDRECHT/PAPENDRECHT • Roy Hoornweg en Annemarie Kersbergen hebben zaterdag de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon in Dordrecht gewonnen. Hoornweg verbeterde het parcoursrecord met meer dan twee minuten en dat was zijn derde parcoursrecord op rij in de wedstrijden van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit.

Hij deed het eind 2018 in Gorinchem, hij deed het in januari in Hoornaar en zaterdag maakte hij zijn triple vol in Dordrecht, op de langste afstand van de negen lopen in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit. Hoornweg is in voorbereiding op de halve marathon van Berlijn in april waar hij als haas Sifan Hassan naar een wereldrecord hoopt te leiden.

Dat hij de beste man in koers zou zijn tijdens de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon leek op voorhand een zekerheidje. Dat hij de toptijd van Colin Bekers uit 2015 (1.10.05) zou verbeteren was eveneens waarschijnlijk, hoewel de harde tegenwind in de tweede helft van de wedstrijd de zaak bemoeilijkte. Maar hij had meer dan voldoende speling op zijn eigen schema van 3.10 de kilometer. 'Tot 15 kilometer kon ik dat aardig vast houden, maar daarna was het zwaar', zo keek de winnaar terug na binnenkomst. Hoornweg zette desalniettemin een fors parcoursrecord neer: 1.07.52.

Achter hem was de strijd om de ereplaatsen boeiend. Nixon Fernandes liep goed drie kilometer met Hoornweg mee, maar moest stoppen om zijn veter te strikken. Hij viel later iets terug tot plek vijf. Peter-Jan Hardenbol, oud-winnaar van het Grote Rivieren Loopcircuit, startte eveneens sterk. Hij leek dat even te moeten bekopen, maar finishte desalniettemin keurig als derde, net voor de winnaar van vorig jaar, Timo de Geus.

De Geus was er happy mee: 'Het was heel zwaar vandaag met die wind. Maar ik ben toch ruim een minuut sneller dan vorig jaar.' De Geus en Fernandes hebben klassementsambities in het circuit, net als mogelijk Maarten van Zetten, die evenals in de Hoornaarse Dirk IV-loop alleen Hoornweg voor zich moest dulden. 'Ik moet even kijken hoe de lopen in mijn schema passen', zei hij. 'In april wil ik een marathon lopen. Voor de SecureRun in Ameide over twee weken wacht ik af hoe ik van vandaag ben hersteld.'

Ook Roy Hoornweg hield zijn klassementsopties open voor het circuit. Met twee overwinningen in twee wedstrijden leidt hij voorlopig uiteraard overtuigend. 'Je hebt zes resultaten nodig voor het klassement? Ik ga Gorinchem aan het eind van het jaar zeker doen, maar in de zomer ben ik bezig met het baanseizoen.'

Bij de vrouwen leek een spannende strijd in de maak tussen Annemarie Kersbergen – uit Dordrecht en de winnaar van 2018 – en Petra Sloots. Bijna vijf kilometer lang liepen ze zij aan zij, maar bij de entree van de Dordtse Biesbosch moest Sloots een gaatje laten. 'Ik had eigenlijk verwacht dat zij sterker zou zijn dan ik', bekende Kersbergen die zelf echter riant de beste bleek. Ze won tot haar eigen tevredenheid in 1.28.12. Petra Sloots werd tweede in 1.30.23.

Zaterdag 23 maart volgt de derde loop in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2019, de SecureRun in Ameide. Alle informatie over deze wedstrijd, de uitslagen en klassementen zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK