• Erik Paalvast.
• Erik Paalvast. (Foto: Caroline Westdijk)

Erik Paalvast uit Papendrecht naar de World Transplant Games

  •   303 keer gelezen   Sport

PAPENDRECHT • Bijna 24 jaar nadat Papendrechter Erik Paalvast (55) van zijn onbekende donor een lever mocht ontvangen, gaat hij dit jaar meedoen aan de World Transplant Games.

Dit tweejaarlijkse sportevenement waar atleten, allemaal dragers van donororganen of ontvangers van beenmerg van een donor, uit de hele wereld aan meedoen, wordt dit jaar in augustus gehouden in Newcastle/Gateshead in Engeland. Op de atletiekonderdelen kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en hoogspringen wil Erik zijn onbekende held eren en daarmee laten zien hoe mooi het leven na een transplantatie kan zijn.

Voor zijn levertransplantatie was sporten al een belangrijk onderdeel van zijn leven. "Ik heb 26 jaar gevoetbald. Op de middelbare school deed ik, daarnaast, mee aan alle sportactiviteiten die georganiseerd werden. Nadat ik ben gaan werken deed ik naast het voetballen nog veel aan hardlopen en schaatsen".

Stilzitten geen optie
Nadat Erik in 1995 een levertransplantatie heeft ondergaan, is hij weer zo snel mogelijk met hardlopen begonnen. In Papendrecht, bij de plaatselijke atletiekvereniging AV Passaat, is hij via het jaarlijkse hardloop-project bij de atletiekvereniging terecht gekomen. Toen de zonen ook lid werden, is hij uiteindelijk ook met de baanatletiek in aanraking gekomen. Omdat stilzitten geen optie is, worden al snel de handen uit de mouwen gestoken als jurylid bij (baan)wedstrijden.

In die tijd is de belangstelling ontstaan om, op dat moment nog als hardloper, eens per jaar mee te gaan doen met de clubkampioenschappen. In de loop der jaren is de betrokkenheid uitgebreid doordat Erik is gaan helpen met het geven van training. Inmiddels is hij vijf dagen in de week met sport bezig: enerzijds zelf hardlopen en sportschool, anderzijds (helpen met) training geven aan de jeugd van AV Passaat. "Als het weer straks beter wordt komt de zaterdag er weer bij voor mijn technische training".

World Transplant Games
De World Transplant Games is een internationaal tweejarig sportevenement waaraan orgaan getransplanteerde atleten en ontvangers van een beenmergtransplantatie meedoen. Op verschillende disciplines, waaronder wielrennen, golf, tafeltennis, zwemmen, atletiek, gaan de atleten de strijd met elkaar aan. In verschillende leeftijdscategorieën wordt voor de medailles gestreden.

In Nederland is de Stichting Sport en Transplantatie, de landelijke stichting die sinds 1993, onder de naam World Transplant Games Nederland, die de Nederlandse afvaardiging naar de World Transplant Games samenstelt. Per 1 oktober 2008 is de naam gewijzigd in Stichting Sport en Transplantatie en zijn de activiteiten verder uitgebreid. Zij bieden actieve sportbeoefening voor orgaan getransplanteerden op zowel recreatief als competitief nationaal en internationaal niveau.

Poging wagen
Toen in 2017 de vorige editie van de World Transplant Games plaatsvond, is de belangstelling bij Erik gegroeid om een poging te wagen aan deze spelen mee te doen. Omdat Erik al jaren lid van de Stichting Sport en Transplantatie was, maar nog niet mee sportend, heeft hij toen besloten met de groep atleten van deze stichting mee te gaan trainen. Eens per maand komen de atleten voor de training bij elkaar in Hilversum.

"Toen in de loop van 2018 de inschrijving voor de World Transplant Games 2019 in Newcastle/Gateshead geopend werd, heb ik besloten een poging te doen en mij ingeschreven. Met als resultaat dat ik nu geselecteerd ben voor het Nederlandse Team. Wat sporten betreft zal de rest van het jaar in teken staan van fit blijven en trainen om zo goed mogelijk voor de dag te komen".

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }