• Wethouder Arjan Kraijo, Lien Standaert van Goodman en Peter Jong van Rooftop (v.l.n.r.).
• Wethouder Arjan Kraijo, Lien Standaert van Goodman en Peter Jong van Rooftop (v.l.n.r.). Foto: Aangeleverd

Grootste zonnedak van Zuid-Holland in gebruik genomen in Alblasserdam

Algemeen 380 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Wethouder Arjan Kraijo (Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, duurzaamheid en milieu) van gemeente Alblasserdam heeft vrijdag 20 mei het officiële startsein gegeven voor de ingebruikname van het grootste zonnedak van Zuid-Holland.

Het zonnepanelenproject is uitgevoerd door GroenLeven, de Nederlandse dochteronderneming van BayWa r.e. De PV-installatie is gelegen op het dak van het distributiecentrum Goodman Alblasserdam Logistics Centre. Het dc, ontwikkeld door logistiek vastgoedontwikkelaar en -belegger Goodman omvat meer dan 33.000 m2 aan zonnepanelen. Dit is gelijk aan vijf voetbalvelden en kan jaarlijks 2000 huishoudens van stroom voorzien.

Het zonnedak met in totaal 17.100 panelen, levert 7MWp groene stroom per jaar. Ruim voldoende om het distributiecentrum én de directe omgeving van stroom te voorzien. De groene energie wordt direct terug geleverd via het net en lokaal beschikbaar gemaakt voor particuliere verbruikers. Hierdoor wordt naar schatting met deze installatie ongeveer 3.770 ton CO2-uitstoot voorkomen, gelijk aan de uitstoot die jaarlijks door ongeveer 1.900 huishoudens wordt geproduceerd.

Bovendien is er een slim metersysteem geïnstalleerd, waardoor de klanten direct hun energieverbruik kunnen meten en bijsturen. Het logistiek centrum is tevens bekroond met het Breeam Excellent-duurzaamheidscertificaat, de benchmark voor duurzame gebouwen inclusief de directe omgeving.

Volledig verhuurd
De bouw van het distributiecentrum van meer dan 65.000 m2, startte ruim twee jaar geleden en is eind 2021 opgeleverd en inmiddels volledig verhuurd. Klanten zijn onder andere het Japanse Kubota, producent van landbouwmachines, Movus Logistics en Braanker.

Goodman is een geïntegreerde vastgoedgroep die logistiek en bedrijfsvastgoed bezit, ontwikkelt en beheert in continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië-Pacific, Noord-Amerika en Brazilië.

De Groep ontwikkelt en investeert voornamelijk in logistiek vastgoed en distributiecentra. Met een totaal beheerd vermogen van €34 mld en 366 eigendommen in beheer is Goodman de grootste vastgoedgroep gespecialiseerd in logistiek en bedrijfsvastgoed genoteerd op de Australian Securities Exchange. Daarnaast is Goodman een van de grootste beursgenoteerde gespecialiseerde vermogensbeheerders wereldwijd. In Europa is Goodman actief op de belangrijkste consumentenmarkten in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Op de foto staan v.l.n.r. wethouder Arjan Kraijo, Lien Standaert van Goodman en Peter Jong van Rooftop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden