Afbeelding
Foto: Richard van Hoek

Indrukwekkende Holocaust herdenking in Papendrecht

Algemeen 296 keer gelezen

PAPENDRECHT • Bij het Joodse monument in Papendrecht werd op donderdag 27 januari een indrukwekkende Holocaust herdenking gehouden.

Op 27 januari 1945 bevrijdden de soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz. In 2005 werd door de Verenigde naties die datum aangewezen als internationale herdenkingsdag voor de moord door het naziregime op ruim 6 miljoen Joden.

Op initiatief van Sandra Verdoorn, lid van het 4-mei Comité, werd ook in Papendrecht aandacht besteed aan deze Holocaust Memorial Day.

Regenbui
Precies om 12.00 uur kwam het comité bijeen bij de Joodse gedenksteen tegenover de oude buurt Het Zand. De kleine Moerbeiboom, een loot van de herdenkingsboom in Israël, druppelde nog na van de regenbui die net was overgetrokken. “Maar misschien is het passender om te zeggen: hij ‘huilde’ nog wat na”, suggereerde één van de aanwezigen.

De zeven leerlingen van de Oranje-Nassau school, die begeleid werden door hun directeur Jaco van Erk, waren gekomen om bloemen te leggen bij de gedenksteen. Ze waren overduidelijk diep onder de indruk van wat Wim de Leur, voorzitter van het comité, te vertellen had over die vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Wrede plannen
Hij sprak onder meer over de Wannsee conferentie in Berlijn, vorige maand 80 jaar geleden, waar 15 vooraanstaande nazi’s op één dag besloten om alle elf miljoen joden in Europa om te brengen. Dat besluit werd gebracht als de ‘Endlösung der Judenfrage’, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk.

Over het ombrengen van de homosexuelen, de zigeuners en de gehandicapten waren ze het al eerder eens geworden. Naast de al bekende concentratiekampen werden er vanaf dat moment speciale vernietigingskampen gebouwd, zoals Auschwitz en Treblinka. Alleen al in die twee kampen werden meer dan twee miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord

Niet makkelijk
Het vertellen van dat verhaal viel Wim de Leur niet makkelijk. “Om aan kinderen te vertellen dat een groep volwassenen in alle rust, op een bespreking, met een gezellige maaltijd na, tot zo’n besluit kon komen, vond ik moeilijk. Maar ze begrepen de boodschap en waren nog extra gemotiveerd om hun bloemen bij de gedenksteen te leggen” aldus de voorzitter.

Dat laatste gebeurde door alle kinderen, samen met de leden van het 4-mei Comité. Aansluitend las Sarah ’t Jong één van de leerlingen, een ontroerend gedicht voor.

Alle aanwezigen waren het erover eens dat dit verhaal steeds opnieuw moet worden verteld. Na afloop werden de leerlingen geïnterviewd door Hans Hulswit van RTV-Papendrecht. Die uitzending valt inmiddels op de lokale zender te bekijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden