Afbeelding
Foto: aangeleverd

Papendrecht in de race om Bijvriendelijkste gemeente van Nederland te worden

Algemeen 159 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht is genomineerd voor de verkiezing van de Bijvriendelijkste gemeente in Nederland.

Nederland Zoemt selecteerde dit jaar zeven gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen. Naast Papendrecht zijn dat Arnhem, Gemert-Bakel, Hoogeveen, Leidschendam-Voorburg, Maastricht en Nijmegen. Deze gemeenten zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

In Nederland leven 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

De zeven genomineerde gemeentes, Arnhem, Gemert-Bakel, Hoogeveen, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Nijmegen en Papendrecht, zetten een stapje extra voor de wilde bij. Zo zijn er zaaiprojecten met scholen, worden bijentuinen en bijenhotspots ingericht in buurten en op schoolpleinen, is het maaibeheer veranderd en zijn steeds meer bermen bijvriendelijk.

Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt bij IVN Natuureducatie: “We hebben veel goede inzendingen binnengekregen, we merken dat er binnen gemeentes steeds meer aandacht is voor wilde bijen. Deze zeven gemeentes springen eruit. Het zal een flinke klus worden om uit alle informatie die we nog ontvangen de winnaar te bepalen.”

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.

De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats, dit jaar voor het eerst in het voorjaar. Tijdens NLDoet op 11 maart wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Eerder werden Zoetermeer, Moerdijk, Utrecht en Zuidplas bekroond tot Bijvriendelijkste Gemeente. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kerken van Alblasserdam verzorgen Herdenkingsdienst op 4 mei Nieuws 18 apr, 11:57
Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden