• Het boek ‘Reuring en Rebellie’.
• Het boek ‘Reuring en Rebellie’. Foto: Aangeleverd

Verhalenbundel over de Patriottentijd in Dordrecht en omgeving

Algemeen 339 keer gelezen

DORDRECHT/PAPENDRECHT • Schrijverscollectief Patriotten uit Dordrecht en omgeving heeft in het najaar de verhalenbundel ‘Reuring en Rebellie’ gepresenteerd over Dordrecht in de Patriottentijd (1780-1795).

Een schrijverscollectief, waarin onder meer mevrouw E. Jongerius uit Papendrecht deelnam, heeft vijf jaar lang archieven uitgepluisd, rapporten en dissertaties gelezen om te komen tot een dik en volwaardig boek van 444 bladzijden vol afbeeldingen over de roerige patriottentijd in de Drechtstreek, met politiek geharrewar en een inval van de Pruisen, waarna de Fransen hun kans roken. Het schrijverscollectief stond onder leiding van de Dordtse historicus Kees Weltevrede, die in 2016 het startschot gaf voor onderzoek naar deze periode, waarna tien enthousiaste amateuronderzoekers alle archiefstukken doornamen en geen dossier over deze tijd onaangeraakt lieten.

Geschiedenis
“Als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van de streek waar je woont is lezen van dit mooie boek een goed alternatief voor het niet bereikbaar zijn van theater, discotheek of ander amusement”, meent mevrouw Jongerius, die behalve onderzoek ook meeschreef aan het boek en stukken geredigeerd heeft. “Een enorm karwei”, zo vat ze haar werk kort samen.

Reuring en Rebellie is een verhalenbundel, gebaseerd op historische en wetenschappelijke feiten. De algehele politieke situatie in de Republiek wordt beschreven, standpunten aangegeven. Bekeken vanuit de burgerij. De gedachten die burgers meekregen vanuit Frankrijk, waar de Verlichting haar sporen naliet, sijpelden door naar ons land. Hier vond het vooral onder de gegoede burgerij een voedingsbodem. In iets later stadium wordt dat ook opgepikt door de ‘gewone’ man.

Handelscentrum
“In deze regio speelde vooral Dordrecht de boventoon”, legt mevrouw Jongerius uit. “Zij was immers het handelscentrum van de wijde omgeving en voerde het centrale gerechtshof. Daarnaast was Cornelis de Gijselaar (‘Kees’) een alom bekende politieke strijder. Dat alles trok veel mensen aan. De grote massa mensen moest gevoed worden. De boerenbedrijven in de omgeving zorgden daarvoor en ontvingen zo hun inkomsten. Papendrecht, Oud-Alblas, Alblasserdam, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam zijn deels de toeleveringsgebieden voor voedsel, waarbij beseft moet worden dat er destijds een veel groter gebied aan water en waterwegen was. Papendrecht en de andere huidige gemeenten waren toen meer geloofsgemeenschappen, boerenbuurtschappen met weinig bevolking. Slot Loevestein fungeerde als een soort legerbasis en verdedigingslinie voor Gorinchem en de rest van de regio. Veerboten voeren zeer regelmatig tussen Dordrecht en de gebieden aan de overzijde.”

De verhalenbundel is in eigen beheer uitgegeven, telt 444 pagina’s en veel afbeeldingen en belicht die tijd van vele kanten. Meer informatie over de prijs van het boek en de verzending zijn op te vragen via ehjungerius@upcmail.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden