• Het Lancaster monument in de Oostpolder.
• Het Lancaster monument in de Oostpolder. Foto: Aangeleverd

Dorpsbehoud Papendrecht: ‘Lancaster monument is geen klimrek’

Algemeen 226 keer gelezen

PAPENDRECHT • Stichting Dorpsbehoud Papendrecht vraagt respect voor het Lancaster Monument in de Oostpolder in Papendrecht. De laatste jaren wordt het steeds meer gebruikt als klimrek.

“Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een monument, maar zeker niet van een oorlogsmonument”, laat de stichting weten. “Nog verbazingwekkender is dat dit soms gebeurt in aanwezigheid van ouders, die vervolgens ook niet gevoelig zijn voor opmerkingen over het gedrag van hun kinderen.”

Op 21 juli 2004 werd op het Lancasterplein in de Oostpolder te Papendrecht een monument onthuld. Met dit Lancaster monument werd blijvend de plek gemarkeerd waar op 21 juli 1944 de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte, waarbij de gehele bemanning om het leven kwam. In aanwezigheid van nabestaanden en een groot aantal genodigden en belangstellenden werd het monument onthuld, wat met name voor de nabestaanden een heel emotioneel moment was.

Later, op 4 mei 2015, werd door Linda Kennedy, de dochter van Edward John Line (navigator van de ‘Popeye’), een informatiebord onthuld, waarop de geschiedenis van deze crash staat beschreven. Dit was voor dochter Linda (zij werd geboren op 14 februari 1945 en heeft haar vader dus nooit gekend) een heel bijzonder moment.

Op het monument staat de tekst: ‘Wij zullen hen steeds blijven herdenken’. Het bestuur en de werkgroep Lancaster Popeye van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht geven invulling aan die in 1945 gedane belofte door jaarlijks onder andere op 21 juli de vlaggen halfstok te hijsen, bloemen te leggen bij het monument en op de graven van de bemanning op de Algemene Begraafplaats.

“Dit monument is een eerbetoon aan zeven (jonge) bemanningsleden, die onze vrijheid met hun leven hebben betaald”, aldus Stichting Dorpsbehoud Papendrecht “Nabestaanden hebben hun hele leven hun geliefde zoon, broer, echtgenoot, vader of vriend moeten missen. Dan is het toch niet teveel gevraagd om op zijn minst dit monument met rust te laten? Wij doen een ernstig beroep op ouders, leerkrachten en kinderen om respect te tonen voor dit monument.”

“Vertel uw kinderen, uw leerlingen over de oorlogshelden en laat de kinderen, in plaats van klimmen en klauteren, bloemen leggen op het monument.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In januari vond de officiële heropening van zwembad Blokweer plaats.
Oud-bestuursleden Blokweer: 'Wethouder stak ons een mes in de rug'; raad maakt excuses aan hen én aan Alblasserdam Nieuws 5 uur geleden
• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht.
Nog geen plannen voor extra maatregelen rondom Fokker in Papendrecht: 'Veel zieken gehad' Nieuws 5 uur geleden
• Het grasveld tussen de Jacob Catslaan en de Douwes Dekkerlaan, met rechts het pand dat nu aangekocht wordt.
Nieuwe woonwijk langs Douwes Dekkerlaan in Papendrecht weer een stap dichterbij Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden