Afbeelding
Foto: 123RF.com

Gemeentebestuur zet stappen naar aardgasvrij Papendrecht

Algemeen 132 keer gelezen

PAPENDRECHT • In de afgelopen week stemde het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht in met de Transitievisie Warmte 2021. Hierin staat welk warmtealternatief de voorkeur heeft per wijk en wat het tijdspad is. Een belangrijke eerste stap voor alle wijken blijft isoleren van woningen en gebouwen en andere vormen van energie besparen. Op 1 juli 2021 bespreekt de gemeenteraad het document.

Wethouder Arno Janssen (Duurzaamheid) is er trots op dat het onderwerp al bij zoveel inwoners, bedrijven en organisaties in Papendrecht leeft: “We werken hier samen stap voor stap naartoe, met een realistische blik op de haalbaarheid en betaalbaarheid van deze grote opgave voor iedereen. We bekijken zorgvuldig voor iedere wijk in welk tempo we een passend, haalbaar en betaalbaar warmtealternatief kunnen vinden.”

Onderzoek per wijk
Bij het opstellen van de Transitievisie Warmte is per wijk onderzocht welke warmteoplossing de laagste totale kosten heeft en op wat voor termijn die te realiseren is. Ook is er gekeken naar de duurzaamheid van de oplossing en de impact op de openbare ruimte. Voor iedere wijk is een route uitgestippeld met het perspectief voor warmte en een fasering op hoofdlijnen. Iedere vijf jaar moet de Transitievisie Warmte worden herijkt om de nieuwste inzichten op het gebied van innovatie en wet- en regelgeving mee te nemen.

Inbreng vanuit de samenleving
Ook zijn met inbreng van bewoners, raadsleden, betrokken partnerorganisaties en andere gemeenten in de Drechtsteden uitgangspunten opgesteld. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn en dat iedereen mee kan doen. Op dit moment is dat nog niet overal het geval.

Visie, geen besluit
De Transitievisie Warmte is een visie en dus geen definitief besluit over wat de alternatieve warmteoplossing in een wijk wordt of op welke termijn die er uiterlijk komt. Dat besluit wordt per wijk samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties genomen in wijkuitvoeringsplannen. Een gebouweigenaar heeft altijd een keuze om niet mee te doen met het voorkeursalternatief voor de wijk en zelf een duurzaam alternatief te kiezen.

Eerst isoleren
De alternatieve warmteoplossing verschilt per wijk en zelfs delen van die wijk. Voor de ene wijk is een gezamenlijk warmtenet een oplossing, voor de andere all-electric (individuele warmtepomp per woning) of duurzaam gas. Ook het tempo verschilt per wijk. Daar waar de overstap nog niet haalbaar en betaalbaar is, gaat de gemeente op zoek naar tussenstappen. Voor alle oplossingen geldt dat isoleren de eerste stap is. Wilt u zelf al stappen zetten, kijk dan op het Energieloket Papendrecht.

De Transitievisie is te downloaden op www.papendrecht.nl. Op 16 juni wordt de Transitievisie Warmte in de commissie Ruimte besproken.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden