• Het Van der Kevie-terrein in het centrum van Papendrecht.
• Het Van der Kevie-terrein in het centrum van Papendrecht. Foto: Bert Bons

Papendrechtse politiek buigt zich over woontoren aan Veerpromenade

Algemeen 648 keer gelezen

Papendrechtse politiek buigt zich over woontoren aan Veerpromenade

PAPENDRECHT • De Papendrechtse politiek gaat zich op woensdag 19 mei bezighouden met de planen voor de bouw van een woontoren van maximaal negen bouwlagen aan de Veerpromenade.

De locatie in het centrum van Papendrecht, ook wel bekend als de Van der Kevie-locatie, moet het laatste grote bouwwerk worden aan het Marktplein. Het pand krijgt tevens een soort schakelfunctie tussen het Marktplein, De Meent en de winkels richting het Oude Veer.

De gemeente streeft ernaar om een ‘iconisch gebouw’ neer te zetten met minimaal 25 woningen. Architectenbureau Arons en Gelauff heeft vanuit een uitgebreide modellenstudie twee schetsontwerpen gepresenteerd. Het eerste model bestaat uit een gebouw dat hoogte zoekt aan het Marktplein en aan de Veerpromenade gekenmerkt wordt door een terrassenstructuur. Het tweede model bestaat uit een basis met twee in hoogte verschillende hoogteaccenten, waarbij eveneens aan de Markt de het grootste volume wordt geprojecteerd.

Bij een presentatie aan omwonenden en andere betrokken bleek dat beide modellen als mooi en doordacht ervaren worden. Er was overwegend meer waardering voor het terrassenmodel, onder meer vanwege de groene en vriendelijke uitstraling. Het gebouw wordt zelfvoorzienend voor wat betreft het parkeren.

Inrichting plint

De inrichting van de plint, de begane grond, is nog een onderwerp van discussie. Met name ondernemers hebben erop gewezen dat in het centrum reeds sprake is aan een overmaat aan retail ruimte en dat een uitbreiding hiervan onwenselijk is.

Gelijktijdig wordt zowel vanuit bewoners als ondernemers erop aangedrongen een plint te realiseren die een bijdrage levert in het geleiden van het winkelend publiek richting het Oude Veer. Velen vinden het een gemiste kans als de bibliotheek niet naar het centrum zou komen. Een extra restaurant aan het Marktplein wordt ook beschouwd als een welkome aanvulling.

Vraag naar retailruimte is zeer beperkt en wonen op de begane grond heeft niet de voorkeur. Ook de mogelijkheden voor horeca in het centrum zijn niet onbeperkt. De gemeente overweegt nu of de plint een maatschappelijke functie kan krijgen. De bibliotheek zou dan een optie kunnen zijn, maar ook wordt de mogelijkheid van een fietsenstalling meegenomen in een onderzoek.

De vergadering waarin de plannen besproken worden wordt gehouden op woensdag 19 mei en begint om 20.00 uur. Via de website van de gemeente Papendrecht is de vergadering digitaal te volgen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden