• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam.
• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Moskeebestuur Alblasserdam in jaren negentig: ‘Geen voornemen tot gebedsoproep’

Algemeen 640 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Uit een gespreksverslag uit begin jaren negentig blijkt dat het toenmalige bestuur van de Yunus Emre Moskee in Alblasserdam niet voornemens was om een gebedsoproep te laten weerklinken.

Dat deelde burgemeester Jaap Paans dinsdagavond mee aan de gemeenteraad. Bij archiefonderzoek kwam het gespreksverslag boven water. 

“Het ging om een overleg tussen de omwonenden en het college, in het bijzijn van het moskeebestuur. Daarbij heeft het toenmalige bestuur aangegeven niet voornemens te zijn om de gebedsoproep te laten weerklinken.”

Juridische betekenis
Momenteel onderzoekt de gemeente welke strekking en welke juridische betekenis dit document heeft. “Vanuit die positie zullen we het gesprek met de buurt en het moskeebestuur aangaan.”

SGP-raadslid Jaco Brand vroeg de burgemeester daarnaast of er, naast de geluidsmetingen tijdens de eerste gebedsoproep op vrijdag 7 april, nog meer metingen uitgevoerd zullen worden. “Dat vragen we mede omdat we begrepen hebben dat het geluidsniveau vrijdag 16 april al hoger lag.”

Periodiek
Dat laatste herkende burgemeester Paans niet. “Maar we gaan wel periodiek de metingen uitvoeren, aangekondigd en onaangekondigd. Het bestuur is daarvan op de hoogte en zij hebben de toezegging gedaan dat het geluidsniveau niet zal toenemen.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 9 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden