• Huib Zanen bij de oude Avaros-brommer in zijn etalage.
• Huib Zanen bij de oude Avaros-brommer in zijn etalage. Foto: Bert Bons

Prachtige oude Avaros-brommers bij Huib Zanen in Papendrecht

Algemeen 1.528 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een jeugdliefde. Zo kunnen de drie oude Avaros-brommers gerust genoemd worden, die in de etalage van Hairstyling Zanen aan de Veerpromenade 1 in Papendrecht staan.

“Op zo’n brommer heb ik vroeger zelf gereden”, vertelt Huib Zanen over de brommer met de rode brandstoftank. Zijn originele brommer van toen is er niet meer. De drie brommers in de etalage van de kapperszaak zijn eigendom van Cor van de Kevie, ook een liefhebber pur sang van het Papendrechtse bromfietsmerk.

Voor de oudere Papendrechters staat de naam Avaros in het collectieve geheugen gegrift. Jarenlang was de fabriek gevestigd aan het eind van de Veerdam, ongeveer waar nu Willaerts gevestigd is.

Moderne look
Er werden kwalitatief hoogwaardige bromfietsen gemaakt, die er bovendien goed uitzagen. “Ze lieten zich inspireren door de Italiaanse vormgevers, waardoor de brommers vaak smal waren en er heel modern uitzagen in die tijd”, vertelt Huib Zanen.

De drie Avaros-brommers van Cor van der Kevie trekken veel bekijks. De oudste is bijna 70 jaar oud en staat te pronken voor de grote etalage aan het Westeind. De andere twee, met leeftijden van 52 en 56 jaar iets jonger, staan op de eerste verdieping langs de Veerpromenade. Ze zijn volledig gerestaureerd, waarbij alle oude Avaros-details behouden zijn gebleven.

Tientallen mensen
“De brommers staan er nu een week”, vervolgt Huib. “De eerste zondag heb ik tientallen mensen gezien die even een kijkje kwamen nemen. Ik heb zelfs gehoord van mensen die hier verder vandaan wonen en die speciaal hiernaartoe kwamen om de brommers te bekijken.”

Bij de kapsalon van Huib Zanen zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar van het boek ‘Avaros, een Belg uit Papendrecht’, over de familie Van Rossum, de fabriek waar de brommers gemaakt werden en de vele Papendrechters die er gewerkt hebben of op de brommers gereden hebben.

• Huib Zanen en Cor van der Kevie bij de twee Avaros-brommers op de eerste verdieping.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden