Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Respondenten enquête TipMolenlanden hinten op nieuwe verkiezingen of zakenkabinet

Algemeen 145 keer gelezen

MOLENLANDEN • Vijfentwintig procent van de 662 respondenten op de recente enquête van TipMolenlanden ziet het liefst een coalitie van VVD, D66, CDA en CU. Met negen procent van de respondenten volgt VVD/D66/CDA/JA21 en acht procent kiest voor VVD/CDA/PVV/SGP. Alle andere opties werden minder genoemd.

De enquête leverde een stroom aan reacties op. Opvallend vaak werd er gehint op nieuwe verkiezingen of op het vormen van een zakenkabinet.

Een bloemlezing uit de reacties:

- Ik ben voor opnieuw stemmen en daarna een nieuwe coalitie, ik ben verbijsterd na het afgelopen Omtzigt-debat.

- In ieder geval een coalitie zonder Mark Rutte aan het roer, hij heeft de politiek uitgehold met zijn Rutte-doctrine en zijn leugens/geheugenverlies/weglachten van problemen en de andere kant op kijken wanneer hij zich moest verantwoorden. Elke keer sluw de schuld in de schoenen van anderen schuiven en zelf doen alsof je onschuldig bent.

- Ik weet hoe de politiek in elkaar zit. Maar feitelijk is het kiezersbedrog om de PVV niet mee te nemen. Democratie betekent de wil van het volk. VVD, D66 en PVV zijn de grootste en dus de meerderheid van wat het volk wil. Door de PVV buiten te sluiten zeg je dus eigenlijk dat je de mening van die duizenden mensen niet belangrijk vindt. Toegegeven... ik ben geen fan van de PVV en ik ben blij dat ze worden overgeslagen, maar dit is niet zoals het zou moeten. Ja21 geef ik een goede kans omdat men veel realistischer is dan PVV en FvD bij elkaar.

- Eigenlijk zou ik het liefst een ‘zakenkabinet’ willen hebben met daarin onafhankelijke deskundigen. Vervolgens is er een parlement wat toeziet op het kabinet. Nu is het parlement verplicht om voorstellen van een minister van de eigen partij kritiekloos over te nemen. Dat is toch volksverlakkerij.

- Mijn voorstel is dus een minderheidskabinet, zonder een vooraf dichtgetimmerd regeerakkoord. Dus zonder vooraf in achterkamertjes allerlei stiekeme afspraken te maken waardoor de Tweede Kamerleden worden gereduceerd tot stemvee. Gewoon voor elk nieuw wetsvoorstel een open discussie en samen besluiten welk ideeën een meerderheid krijgen.

- Als er opnieuw gestemd zou worden, komt er denk ik een andere uitslag dan nu. Mevrouw Kaag verliest samen met dhr. Rutte op dit moment van gedoe over de kwestie Omtzigt wel behoorlijk wat vertrouwen. Welke coalitie er nu ook nog kan worden gesloten, ik vrees dat het blijft kleven in de geheugens van kiezers en Kamerleden... Ik gok dat we over twee jaar weer naar de stembus mogen.

- Voor zover iemand nog de illusie had iets te kiezen te hebben, is dat wel één grote desillusie geworden! Alles is al bekokstoofd, uitgekauwd en afgesproken. Het is een schandalige vertoning, één grote poppenkast! Een schande voor Nederland en onze ‘democratie’.

Het burgerpanel TipMolenlanden is een initiatief van Het Kontakt in samenwerking met onderzoeksbureau TopOnderzoek. Ook meedoen? Klik dan hier.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden