Afbeelding
Foto: Bert Bons

Jaarverslag Erfgoedcommissie Alblasserdam: meer aanvragen voor vooroverleg

Algemeen 152 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Erfgoedcommissie van Alblasserdam adviseerde in 2019 onder meer over nieuwe gemeentelijke monumenten, de restauratie van molen Souburgh en de renovatie van het gemeentehuis en Raadhuisplein. De commissie constateert dat mensen met bouwplannen vaker vragen om vooroverleg. Dit blijkt uit het jaarverslag van de commissie over 2019.

De Erfgoedcommissie is een onafhankelijk adviesorgaan dat bestaat uit een vertegenwoordiger van de welstandscommissie, een vertegenwoordiger van de Historische Vereniging West Alblasserwaard en leden uit de vakdisciplines monumentenzorg, architectuur/bouwhistorie en archeologie.

Beschermd dorpsgezicht
Het grootste aantal adviesaanvragen dat de commissie behandelt gaat over wijzigingen aan een monument of beeldbepalend pand of aanpassingen van de openbare ruimte van het beschermd dorpsgezicht. Panden die vallen binnen het beschermd dorpsgezicht van Alblasserdam mogen niet zonder vergunning worden gesloopt. Beeldbepalende panden of monumenten mogen niet worden verbouwd zonder dat de commissie advies heeft kunnen uitbrengen. Alblasserdam telt ruim driehonderd beeldbepalende panden.

Meerwaarde
De commissie constateert dat het aantal aanvragen voor een vooroverleg met de Erfgoedcommissie toeneemt. “Initiatiefnemers komen vroeg in het proces, soms zelfs nog voor de aankoop van een pand, bij ons langs om te praten over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van hun plan. Hier merken we echt onze meerwaarde”, zo valt te lezen in het jaarverslag.

Gemeentelijk monument
In het jaarverslag beschrijft de commissie een aantal adviesaanvragen van het afgelopen jaar om een indruk te geven van haar werk. Een andere taak van de commissie is de gemeente adviseren over panden die geschikt zijn om te bestempelen als gemeentelijk monument.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden