• Donny Kardienaal als derde van rechts. Op de achtergrond  supercell Imperial in Nebraska USA op 27 mei 2019.
• Donny Kardienaal als derde van rechts. Op de achtergrond supercell Imperial in Nebraska USA op 27 mei 2019. Foto: Werner Schwarz

Stormchaser Donny Kardienaal uit Papendrecht; gefascineerd door onweer

Algemeen 1.135 keer gelezen

PAPENDRECHT • De meeste mensen zijn bang of op z’n minst beducht voor onweer en zoeken een schuilplaats op. Donny Kardienaal uit Papendrecht trekt er bij een dreigende lucht het liefst op uit om de mooiste beelden vast te leggen van een zo heftig mogelijke wolkbreuk, windhoos, tornado of downburst.

“Het is een uit de hand gelopen hobby geworden”, vertelt Donny met een twinkeling in zijn ogen. “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor onweer. Toen ik klein was, was ik er bang voor. Dat is overigens iets wat meerdere stormchasers kenmerkt; als kind angstig maar op volwassenen leeftijd ertoe aangetrokken.”

Serieus werk
Pas sinds een jaar of acht heeft Donny serieus werk gemaakt van zijn liefde voor stormen en onweer. Nadat hij in 2015 zijn eerste spiegelreflexcamera kocht, die je eigenlijk nodig hebt om de beste foto’s te kunnen maken, was hij niet meer te houden. “Op Facebook kom je heel veel mensen tegen die dezelfde hobby hebben. Daar zijn mooie vriendschappen uit ontstaan. Samen trekken we er geregeld op uit, niet alleen om achter een storm aan te rijden, maar ook om met de jongens bijvoorbeeld te gaan barbecueën. Of de jaarlijkse afsluiting van het chase-seizoen in het najaar met een hapje en een drankje.”

Donny is lid geworden van chasegroep ‘Level 3 Storm Chasers’, een naam die verwijst naar het Europese waarschuwingssysteem voor stormen. In die groep zitten leken zoals Donny zichzelf noemt, maar ook meteorologen en weerkundigen van bijvoorbeeld het KNMI of Weerplaza. Tussen de stormchasers heerst vaak een gezonde rivaliteit. “Iedereen probeert de mooiste foto te maken, genomen vanaf het mooiste punt. Veel stormchasers hebben contact met elkaar over een storm die ergens voorbij trekt, maar trekken op een gegeven moment hun eigen plan. Dan is het soms een beetje geluk hebben wanneer je de mooiste foto gemaakt hebt.”

Kunst apart
Ook het fotograferen van stormen is een kunst apart, vooral wanneer die ’s nachts zijn. “Het ene donker is het andere niet, dus je kiest meestal een sluitertijd van vier tot acht seconden. Alles wat daarin gebeurt aan bijvoorbeeld bliksem, vang je dan. Het moeilijkste is nog de compositie, want in het donker is die lastig te zien.”

“In het begin ging ik vooral naar stormen in Nederland en in stukjes van België en Duitsland, maar met Level 3 gaan we naar stormen tot wel een straal van 1000 tot 1200 kilometer. We richten ons vaak op Duitsland, dat ook wel de Tornado Alley van Europa wordt genoemd, en Frankrijk. Dat is met mijn werk als koerier en met mijn twee jonge dochters niet altijd goed te combineren.”

Kinderspel
De interesse voor het stormchasen heeft zich nog verder verbreed voor Donny. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dat gebeurde in 2018. “Ik ben eigenlijk een beetje verziekt geraakt door de Verenigde Staten”, vertelt hij. “Een oom van mij had als wens om altijd nog een keer naar Amerika te gaan om daar te gaan stormchasen. Ik wist dat niet van hem, maar hij wist wel van mij dat ik daarin geïnteresseerd was. Hij heeft me meegenomen op een reis van zestien dagen door het hart van Amerika. Dat was echt géwéldig! De stormen zijn daar veel heftiger dan in Europa. Europa is vaak maar ‘kinderspel’ in vergelijking met de Verenigde Staten.”

Donny en zijn oom kwamen in contact met de Nederlander Peter Gude, die al jarenlang stormchase-reizen organiseert naar de VS. “Hij hielp ons om de juiste plekken te vinden en we zijn bevriend geraakt. Eind 2018 vroeg hij of ik zijn chauffeur wilde zijn op de reizen die hij organiseert. Samen hebben we geweldige dingen meegemaakt, zoals een supercell in 2019 die zelfs de Amerikaanse stormchasers nog nooit hadden meegemaakt.”

Reisorganisatie
De samenwerking en vriendschap tussen Donny en Peter verliep zo goed, dat ze besloten om samen een reisorganisatie op te richten voor Nederlandse stormchasers die naar Amerika willen om daar de mooiste tornado’s en supercellen vast te leggen. Op www.tornadoreizen.nl staan hun reizen aangekondigd en de mogelijkheden om met hen mee te gaan naar ‘Tornado Alley’.

“Gelukkig mag ik van mijn baas geregeld onbetaald verlof nemen om deze reizen te organiseren. We willen niet met grote groepen werken, zoals veel Amerikaanse organisaties doen. Die komen met grote bussen aanzetten en laten hun deelnemers in goedkope hotels verblijven. Wij kiezen voor motels met drie sterren of hoger, zodat iedereen goed kan uitrusten en eten en vooral waar voor hun geld krijgen. Desondanks zijn we goedkoper dan onze concurrenten, omdat Peter jarenlange ervaring heeft opgebouwd in Amerika en omdat winst niet ons hoogste doel is.”

Passie overbrengen
Donny wil het liefst zijn passie overbrengen op andere liefhebbers en weet inmiddels bijzonder veel over stormchasen. Zelfs zijn oudste dochter Luna (6) lijkt al interesse te krijgen, vertelt Donny trots. Zodra hij zijn foto’s laat zien, vertelt hij met dezelfde twinkeling in zijn ogen als aan het begin van dit verhaal over de karakteristieken van de wolken, de luchtvochtigheid die er toen was, de temperatuurverschillen, windrichtingen en de windschering en andere bijzonderheden die met elkaar samengewerkt hebben waardoor de betreffende foto zo schitterend kon worden zoals hij geworden is.

Voor meer informatie: www.tornadoreizen.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De supercell Imperial in Nebraska USA op 27 mei 2019.
• De supercell Imperial in Nebraska USA op 27 mei 2019.
• De supercell Imperial in Nebraska USA op 27 mei 2019.
• Uitstervende supercell bij Sterling Colorado USA op 27 mei 2019.
• Onweersbui boven Dordrecht op 4 juni 2019.
• Onweersbui boven Dordrecht op 4 juni 2019.
• Windhoos boven de Hoekse Waard gezien vanuit Zwijndrecht op 16 juni 2020.
• Onweer boven Terneuzen op 1 augustus 2020.
• Onweer boven Heusden op 1 augustus 2020.
• Mammatuswolken boven Elk City in Oklahoma USA 28 mei 2018.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden