• Ingrid van Os met de app op haar telefoon.
• Ingrid van Os met de app op haar telefoon. Foto: Aangeleverd

Ingrid van Os uit Papendrecht raapt 100.000e stuk zwerfafval op

Algemeen 580 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse ZAP-per (Zwerf Afval Pakker) Ingrid van Os heeft op maandag 27 juli haar 100.000e stuk zwerfafval geraapt.

Een enorme hoeveelheid afval, die zij in nog geen vijf maanden tijd opgepakt heeft. Nagenoeg alle 100.000 stuks heeft zij geraapt in Papendrecht, maar maandag heeft zij het 100.000e stuk (een bierblikje) symbolisch geraapt in Natuurreservaat Loowaard. Dit gebeurde in het bijzijn van medewerkers van GoClean, een landelijke community die zich inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken en die haar wilde onderscheiden voor haar werk.

Ingrid van Os kreeg van GoClean een taart aangeboden met daarop een afbeelding van Papendrecht en de tekst '100.000 zwerfies in het zwerfafvalkompas'. Het Zwerfafvalkompas is een programma op de Smartphone dat gegevens van geraapt zwerfafval inzichtelijk maakt met behulp van grafieken. Het invoeren van zwerfafval doet Ingrid met de app Litterati. Ook kreeg Ingrid maandag van een regionale fruitteler een heerlijk fruitpakket cadeau vanwege haar mijlpaal.

Bewustwording
Het is Ingrid niet te doen om de taart of het fruitpakket, maar om aandacht en bewustwording van het probleem van zwerfafval. Met de bedoeling dat er in de toekomst minder zwerfafval zal zijn.

“Ik ben al een hele tijd bezig met het rapen van afval van de strandjes langs de rivier”, vertelt Ingrid (47). De geboren en getogen Papendrechtes woont sinds een paar jaar aan de Kerkbuurt in Papendrecht en verbaasde zich over het afval dat achtergelaten wordt langs de Beneden-Merwede. “Ik vroeg me af wanneer dit zou stoppen en zocht naar manieren om de bewustwording hierover op gang te brengen.”

Zwerfinator
Ze hoorde van Zwerfinator Dirk Groot, die van het opruimen van afval en het inzichtelijk maken van zwerfafval-stromen zijn werk heeft gemaakt. Met het fotograferen van zwerfval en het taggen daarvan in de Smartphone, helpt Ingrid mensen als Dirk om het probleem van zwerfafval inzichtelijk te maken, zodat overheden en bedrijven kunnen werken aan oplossingen ervoor.

“Als je veel zwerfafval op een bepaalde plek vindt, kan het voor een gemeente handig zijn om daar extra afvalbakken te plaatsen. Op andere plaatsen zouden afvalbakken juist weggehaald kunnen worden”, redeneert Ingrid. Doel is om minder zwerfafval in de natuur terug te vinden.

Klein dingetje
“Zelfs een klein dingetje als een filter van een sigaret kan ettelijke liters water vervuilen. Daardoor groeien bomen waar veel sigarettenpeuken bij neergegooid worden, minder goed. Ballonnen zijn ook gevaarlijk. Het gekleurde rubber zien sommige vogels aan voor voedsel. Statiegeld op meer plastic afval zou ook helpen.”

In de afgelopen maanden had Ingrid extra tijd om afval te rapen. Ze was net van baan veranderd toen corona uitbrak en ze ging er als eerste uit. “Toen ben ik ook op andere locaties in het dorp afval gaan rapen; bij de scheepswerf, in de omgeving van de Bethlehemkerk en bij Fokker. Daar vond ik in het ene weekend 1500 sigarettenpeuken en in het andere weekend maar liefst 1800.”

Verhaal doen
“Ik vind het leuk om te doen. Ik zie het nut ervan in om zwerfafval op te rapen. Mensen aanspreken die het weggooien, doe ik niet. Dat werkt toch niet. Maar als mensen me bezig zien, word ik geregeld zelf aangesproken door mensen die nieuwsgierig zijn. Dan kun je je verhaal doen. Ik wil het probleem van het zwerfafval graag zichtbaar maken. Zwerfafval pakken is eigenlijk zoiets als ‘dweilen met de kraan open’. Door het afval in een app te zetten en het probleem zichtbaar te maken en aandacht ervoor te vragen, hoop ik dat de kraan op een gegeven moment dichtgedraaid kan worden.”

Inmiddels heeft Ingrid weer een baan gevonden, waardoor ze beduidend minder uren zwerfafval kan rapen. Maar ze gaat door omdat het probleem nog niet opgelost is.

De gemeente Papendrecht telt in totaal zo’n 250 zwerfafvalpakkers, die bij de gemeente geregistreerd staan. Voor meer informatie over Ingrid en haar missie om zwerfafval te verminderen; op Facebook is ze te vinden onder de naam ‘Inge van Os’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden