• Niels Fleurke en Gonnie Verboom.
• Niels Fleurke en Gonnie Verboom. Foto: Bert Bons

Gonnie Verboom start djembégroep voor vrouwen

Algemeen 784 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Gonnie Verboom uit Alblasserdam start in september een damesgroep die djembé gaat spelen. Na tien lessen is het de bedoeling dat de groep bij elkaar blijft en na verloop van tijd optredens gaat verzorgen.

“Ik heb een keer zo’n groep aan het werk gezien en kreeg gelijk het idee om dat in Alblasserdam te gaan opstarten”, vertelt Gonnie enthousiast. “Het heeft een tijdje in de koelkast gestaan, maar ik heb nu wat meer tijd gekregen om het op te pakken.”

Ze nam contact op met Niels Fleurke uit Zwijndrecht, die al 20 jaar djembélessen verzorgt. Hij helpt de groep van maximaal 15 dames op gang met tien lessen en blijft daarna de groep coachen. De lessen zijn voor vrouwen vanaf 16 jaar. Er zijn al drie aanmeldingen voor de cursus.

“Het is onze insteek om Afrikaanse percussie te gaan spelen”, legt Niels Fleurke uit. “Dat klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Ook als je niet muzikaal bent, kun je al snel iets moois uit de djembé halen. Bij andere instrumenten is dat veel moeilijker.”

Verhalen
Niels vertelt daarnaast graag de verhalen achter de ritmes die gespeeld gaan worden. Hij is diverse malen in Afrika geweest om de ritmes te leren en de verhalen daarachter te horen. Niels: “In Afrika heeft een ritme altijd een betekenis. Als er een een bruiloft is of een oogstfeest, horen daar bepaalde ritmes bij. Mensen daar kunnen al van verre horen welk feest er aan de gang is. Het is leuk om daarover meer te vertellen tijdens de cursus.”

Belangstellenden om mee te doen, hoeven zelf geen djembé te hebben of aan te schaffen. Die mogelijkheid is er uiteraard wel, maar Niels heeft genoeg djembé’s voor de deelnemers.

Tien lessen
De start is op woensdag 16 september in het gebouw van De Doorzetters aan de Randweg in Alblasserdam. De tien lessen zijn wekelijks van 20.00 tot 21.30 uur. Na afloop gaat de groep zelfstandig verder en zal Niels geregeld aanwezig zijn om tips en trucs te delen, zodat de groep uiteindelijk zal kunnen optreden.

De kosten voor de cursus bedragen 12 euro per lesavond. Voor aanmelding of meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Gonnie Verboom via g-verboom@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden