Afbeelding
Archieffoto: Bert Bons

Papendrecht vordert te veel betaalde rente terug van Rivierendriesprong

Algemeen 217 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht heeft in een planschadevergoeding aan het bedrijf Rivierendriesprong per ongeluk 700.000 euro teveel uitgekeerd. Dit bedrag wordt door middel van een beslaglegging terug gevorderd van het bedrijf.

In het afgelopen jaar betaalde de gemeente Papendrecht op basis van een uitspraak van de Raad van State een planschadevergoeding aan de Rivierendriesprong. Het verschuldigde bedrag van 1.145.000 euro moest opgehoogd worden met de wettelijke rente. Nu blijkt achteraf het onjuiste rentepercentage te zijn gehanteerd en is 7 ton te veel aan rente betaald. De gemeente wil dat de Rivierendriesprong dit bedrag zo snel mogelijk terugbetaalt.

Er is teveel geld uitbetaald aan Rivierendriesprong omdat het verkeerde rentepercentage werd gehanteerd. Er zijn namelijk twee soorten wettelijke rente. In de uitspraak van de Raad van State werd geen duidelijkheid gegeven over het te hanteren rentepercentage. Ook navraag bij verschillende instanties gaf onvoldoende duidelijkheid. Vervolgens is uitgegaan van het meest voor de hand liggende hogere percentage.

Eind 2019 is de gemeente echter gewezen op een recente rechterlijke uitspraak waaruit duidelijk wordt dat het lagere percentage gehanteerd had moeten worden. De gemeente is van mening dat het te veel betaalde geld terugbetaald moet worden, omdat dit onterecht is betaald en het gaat om gemeenschapsgeld wat voor andere doeleinden goed gebruikt kan worden.

Uiteraard is eerst alles gecheckt en uitgezocht, inclusief hoe nu het best verder te handelen in de afwikkeling van terugbetaling. Afgelopen donderdag is hiervoor beslag gelegd. Deze ingrijpende maatregel is genomen in overleg met de advocaat. De eigenaar van Rivierendriesprong is persoonlijk door de wethouder op de hoogte gebracht om zodoende de werkwijze en de toepassing van het verkeerde rentetarief goed te duiden.

Wethouder Janssen: "We hebben gekozen voor beslaglegging, om zo het geld zeker te stellen. De bedrijfsvoering wordt door deze beslaglegging niet verstoord. De firma kan daardoor zijn activiteiten gewoon doorzetten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden