• Pepperspray is één van de wensen van BOA's.
• Pepperspray is één van de wensen van BOA's. Foto: Jevgenij Avin

Burgemeester Jaap Paans (Alblasserdam): 'Apert tegen bewapening BOA's'

Algemeen 176 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Extra bewapening voor BOA's in de vorm van bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray is geen goed idee; burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam liet daar afgelopen week geen twijfel over bestaan.

Tijdens de raadsvergadering maakte hij op dit punt een kraakhelder statement. Hij ging daarbij in op een opmerking van SGP-er Corné van Werkhoven, die refereerde aan een incident in Alblasserdam waarbij een BOA met stenen werd bekogeld. "Met u deel ik de verontwaardiging en de woede over dit incident", benadrukte burgemeester Paans. "Dat medewerkers in publieke dienst zo worden belaagd is verwerpelijk."

Maar dat bracht hem er niet toe om mee te gaan in de wens van BOA's om meer bewapening te krijgen. "Er wordt zo een verkeerde discussie aangezwengeld. Ik ben hier apert tegen. En ik heb de neiging om nu mijn partij op mijn naambordje erbij te zetten (CDA, red.) richting een partijgenoot die hier in de Tweede Kamer het één en ander over zei. Een wapenstok voor BOA's? Nee. Pepperspray? Nee. Handboeien? Nee. Een noodknop? Ja. Het geweldsmonopolie berust in ons land bij het leger en de politie. Als we afglijden door dit toe te kennen aan meer groepen, dan zijn we bezig met incidentenpolitiek."

Capaciteit
Het laat onverlet dat burgemeester Jaap Paans wel vindt dat BOA's goed beschermd moeten worden. "Daarom dienen we er zorg voor te dragen dat de politie voldoende capaciteit heeft. Als een BOA de noodknop induwt, moet er op zeer korte termijn hulp van de politie komen. Daarom wil ik ook mijn grote waardering uitspreken over het feit dat bij het incident in Alblasserdam, waarbij er met stenen naar een BOA werd gegooid, zeer snel twee politieauto's met wijkagenten ter plaatse waren. We hopen zo snel duidelijkheid te krijgen wie de stenen gegooid heeft."

De eerste burger van Alblasserdam kreeg steun van onder meer de VVD. Herman Verweij: "We willen het betoog van de burgemeester onderstrepen en nemen afstand van wat er door onze partijgenoten in de Tweede Kamer over gezegd is. U had het niet beter kunnen verwoorden."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden