• De promotie in beeld, met v.l.n.r. Marc van 't Veer, Coen van 't Veer, Peter van ’t Veer.
• De promotie in beeld, met v.l.n.r. Marc van 't Veer, Coen van 't Veer, Peter van ’t Veer.

Oud-Alblasserdammer promoveert op 'De kolonie op drift'

Algemeen 774 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op dinsdag 18 februari is Coen van 't Veer (51) in Leiden gepromoveerd op zijn dissertatie De kolonie op drift.

Van 't Veer woonde een kleine 30 jaar in Alblasserdam en een paar jaar in Nieuw-Lekkerland en in Papendrecht. In Alblasserdam bezocht hij CNS De Loopplank. Hij behaalde zijn vwo-diploma op De Lage Waard. Lange tijd werkte hij als vrijwilliger in O.J.C 't Blok en bij Klokradio, de lokale omroep uit Nieuw-Lekkerland.

Tijdens de verdediging werd terzijde gestaan door zijn zoons Peter van 't Veer (23) en Marc van 't Veer (23), die optraden als paranimfen. Peter van 't Veer werd tijdens de verdediging gevraagd om een van de stellingen voor te lezen. Na afloop van de ondervraging door zeven professoren werd Coen van 't Veer gepromoveerd tot doctor.

De afgelopen jaren onderzocht Van 't Veer de romans en korte verhalen die zijn geschreven aan boord van de mailboten die tussen 1850-1940 Nederland en Nederlands-Indië met elkaar verbonden. Zij vormden een microkolonie, een gecomprimeerde versie van de koloniale samenleving, zo constateerde Van 't Veer.

Tijdens de zeereis zaten witte nieuwkomers, ervaren reizigers en het inheemse (scheeps)personeel gedurende meerdere weken onder wisselende weersomstandigheden op een beperkte oppervlakte met elkaar opgescheept, letterlijk. Geen wonder dat er veel geschreven is over het leven aan boord, verhalen vol extreme emoties, harde botsingen en bijzondere lotsverbindingen. Aan de hand van een analyse van 43 reisverhalen laat Van 't Veer zien hoe in de contactzone van het schip de koloniale identiteit wordt gerepresenteerd en geconstrueerd. De idealen die hierbij een rol spelen, bewegen mee op de golven van het koloniale politieke getij. De koloniale mechanismen laten op subtiele manier nog steeds hun sporen na in onze postkoloniale samenleving, aldus de promovendus.

Van 't Veer kon promoveren dankzij een NWO promotiebeurs voor leraren. Hij woont in Ridderkerk en geeft les aan Sg Spieringshoek in Schiedam en aan de universiteit Leiden.

De gebonden handelseditie van het rijk geïllustreerde  De kolonie op drift is voor 29 euro te koop in de betere boekhandel of via www.Amazon.com en www.bol.com.

Fotobijschrift: v.l.n.r. Marc van 't Veer, Coen van 't Veer, Peter van 't Veer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden