• De discussie in de kleine groepjes.
• De discussie in de kleine groepjes. Foto: Bert Bons

'Veel betrokkenheid' bij discussie over toekomst Papendrecht

Algemeen 215 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht heeft dinsdagavond 21 januari de laatste input vanuit de bevolking gekregen voor het maken van een visie op de toekomst van Papendrecht.

Met die input wil de gemeente de nieuwe Omgevingsvisie maken, die minder regels, meer maatwerk en kortere procedures moet opleveren voor bedrijven en inwoners die de gemeente nodig hebben voor het uitvoeren van hun werk of veranderingen die aangebracht moeten worden aan woningen, bedrijven of de openbare ruimte.

In de afgelopen maanden heeft de gemeente op diverse manieren input gekregen voor het maken van de nieuwe Omgevingsvisie. Met name in 2019 is er veel met Papendrechters gesproken over de toekomst van het dorp. Er zijn straat- en diepte-interviews gehouden en de gemeente stond met een tent op de markt op de Dag van de Toekomst. Ook was er een bijeenkomst in het Apollohotel en iedereen kon online meepraten.

Vijf thema's
Aan de hand daarvan heeft de gemeente een aantal kernkwaliteiten benoemd en vijf belangrijke thema's benoemd. Die vijf thema's zijn duurzaam Papendrecht, prettig wonen, economisch vitaal, sterke verblijfskwaliteit en verbindende infrastructuur.

Na een algemene inleiding gingen de bezoekers van de afsluitende avond over de toekomst in groepjes discussiëren over de thema's. Aan de hand van stellingen en uitgangspunten konden de in totaal ongeveer tachtig bezoekers hun mening geven.

Levendige discussie
"Ik heb levendige discussies gezien", vertelde wethouder Corine Verver na afloop van de bijeenkomst, die plaatsvond in het gemeentehuis. "Het is goed om te zien dat de onderwerpen leven onder onze inwoners."

Toch is het nog lastig om concrete punten te halen uit de groepsgesprekken. Tijdens de afsluitende terugkoppeling werden punten genoemd als 'de kwetsbare doelgroep moet beter omschreven worden' bij het thema prettig wonen, of 'de ecologische footprint moet minder dan 1 zijn in het jaar 2035' bij het thema duurzaam Papendrecht.

Lightrail
Bij het thema verbindende infrastructuur werd de Lightrail genoemd als speerpunt voor toekomstig beleid. Dit is een nieuw energiezuinig en snel openbaar vervoersnetwerk dat de Drechtsteden zou moeten verbinden met Rotterdam.

Wethouder Kees de Ruijter van onder meer verkeer en vervoer blijkt een warm voorstander te zijn van het idee. "Als je die over een aantal jaren gerealiseerd wil hebben, moet je er nu al over beginnen. Mensen zeggen al snel dat het te duur of te ambitieus is, maar dat moet je groot oppakken. Daar moet je het Rijk bij betrekken, want het is een enorm project", deelde hij desgevraagd mee.

De input van dinsdagavond 21 januari wordt opgenomen in het uiteindelijke document, dat daarna richting de gemeenteraad van Papendrecht gaat. De gemeenteraad kan wijzigingen aanbrengen en stelt de Omgevingsvisie vervolgens vast. Daarna volgt nog een inspraakprocedure. Voor meer informatie: www.papendrecht.nl/omgevingsvisie.

• De discussie in de kleine groepjes.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden