• Ton Koedooder en wethouder Arno Janssen (rechts) openen het zonnedak.
• Ton Koedooder en wethouder Arno Janssen (rechts) openen het zonnedak.

Officiële opening zonnedak op Sportcentrum Papendrecht

Algemeen 270 keer gelezen

PAPENDRECHT • Door twee levensgrote stekkers in elkaar te steken, hebben Ton Koedooder en wethouder Arno Janssen van onder andere duurzaamheid dinsdag 19 november het zonnedak van coöperatie Drechtse Energie officieel geopend. Zo zetten ze samen symbolisch de stroomproductie aan van de 558 zonnepanelen op het dak van Sportcentrum Papendrecht.

In werkelijkheid wekken die panelen al een maand hun duurzame stroom op, goed voor het verbruik van ongeveer 40 huishoudens. De zonnepanelen werden gefinancierd door 55 inwoners van Papendrecht. Deze Papendrechters, verenigd in de kring ZonopAndermansdak en lid van coöperatie Drechtse Energie, kunnen of willen geen zonnepanelen (meer) op hun eigen dak leggen. Maar door te investeren in zonnepanelen op andermans dak, kunnen ze toch bijdragen aan de opwek van schone energie. Het dak werd gratis ter beschikking gesteld door de gemeente Papendrecht.

Projectleider Arnoud Offerhaus is tevreden over het verloop van de aanleg. "Weer een mooie mijlpaal in de verduurzaming van de Drechtsteden en van de participatie van burgers in de energietransitie. We zoeken overigens voor nieuwe zonnedakprojecten nog daken in Papendrecht en omgeving, een stevig dak van 20 bij 20 meter zou al kunnen voldoen."

Coöperatie-lid Ton Koedooder had het proces graag wat korter gezien, in plaats van de vier jaar die het nu heeft geduurd. "En we hadden hier 720 panelen kunnen neerleggen, maar dat is niet gelukt." Papendrechters Bert en Joke Smits hadden al panelen op hun eigen dak, maar wilden daar niet meer bij leggen. Daarom kochten ze in dit project nog negen panelen voor 425 euro per stuk en omdat ze daar 75 euro btw voor terugkrijgen, betaalden ze 350 euro per paneel. Ze zijn verbaasd dat er aanvankelijk weinig animo was voor dit project. "Ik denk dat het koudwatervrees was", zegt Joke. "Want je kunt beter hierin investeren dan je geld op de bank laten staan. Hier krijg je tenminste nog rendement." Bert is het daar mee eens. "Voor ons was ook de collectieve gedachte belangrijk en het feit dat je je 'paneeltje' bijdraagt aan het opwekken van schone energie."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden