• Johan Voerman temidden van zijn cursisten.
• Johan Voerman temidden van zijn cursisten.

Hulp SIHVPa voor statushouders bij VCA-lessen in de Drechtsteden

Algemeen 104 keer gelezen

DRECHTSTEDEN • De Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht (SIHVPa) helpt statushouders van de Sociale Dienst Drechtsteden om te slagen voor hun VCA-cursus.

Voor werk of stage mogen statushouders van de Sociale Dienst Drechtsteden een VCA-cursus (Veiligheid Checklist Aannemers) volgen. In deze checklist staan belangrijke afspraken op het gebied van veiligheid, gezondheid en het milieu. In de praktijk blijkt dat de cursus voor statushouders erg moeilijk te volgen is. De Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht (SIHVPa) schiet de cursisten nu te hulp.

Het merendeel van de statushouders dat een VCA-cursus volgt, lukt het niet een certificaat te halen, omdat de cursus erg veel (moeilijke) taal en technische termen bevat. De SIHVPa heeft  het initiatief genomen de statushouders een voortraject aan te bieden waardoor zij de cursus beter kunnen volgen. Coördinator Johan Voerman, oud-docent en ervaringsdeskundige met deze lesstof en Johan Erkelens, die al jaren bekend is met de VCA-regels, verzorgen dit voortraject. De Werkbank Drechtsteden bood een passende lesruimte aan. Intussen zijn de eerste lessen achter de rug. De Eritrese statushouders die de lessen volgen zijn enthousiast.

De SIHVPa helpt sinds 2015 vluchtelingen en hun gezinnen om zich zo goed mogelijk thuis te voelen in Nederland. De stichting helpt statushouders in Papendrecht onder meer bij het leren spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Op dit moment zijn 50 taalmaatjes gekoppeld aan vluchtelingen. Kijk voor meer informatie op www.sihvpa.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden