Afbeelding

Lood aangetroffen in volkstuinen Nieuw-Lekkerland, maar geen reden tot paniek

Algemeen 278 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • In de bodem van de volkstuinen in de omgeving van de Venuslaan in Nieuw-Lekkerland is een lichte concentratie lood aangetroffen. Volgens de gemeente Molenlanden is er geen reden tot paniek. Wel is het verstandig zelfgekweekte groenten en fruit voor het opeten af te spoelen en de handen te wassen na het tuinieren of buitenspelen.

Bij onderhouds(reinigings)werkzaamheden aan een hoogspanningsmast ter hoogte van de Venuslaan in Nieuw-Lekkerland zijn afgelopen voorjaar verfresten naar beneden gekomen. Omdat oude verf schadelijke stoffen kan bevatten, is een onderzoek uitgevoerd door Tennet, de eigenaar van de mast(en). Conclusie: geen schadelijke stoffen aanwezig.

Verwaarloosbaar
Wel werden dit najaar nog meer verfresten aangetroffen. Reden voor de gemeenten Molenlanden een onafhankelijk onderzoeksbureau in te schakelen. Uit dit onderzoek bleek dat de verfresten wel schadelijke stoffen bevatten: lage concentraties zink, chroom, chroom VI en lood. Door het wassen van handen en afspoelen van groenten is de kans verwaarloosbaar dat gebruikers van de volkstuinen verfdeeltjes binnen krijgen.

Lood
Bodemmonsters in diverse volkstuinen vlakbij de mast hebben uitgewezen dat de grond licht verontreinigd is met lood en plaatselijk ook met molybdeen en zink. De verontreininging is níet veroorzaakt door van de mast afkomstige verfresten. Bodemverontreinigingen door lood komen in de regio vaker voor, omdat lood in het verleden vaak werd gebruikt in onder meer werkplaatsen, industrie en havens.

De volkstuinders en de omwonenden zijn geïnformeerd over de resultaten van het bodemonderzoek. Lood kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van vooral jonge kinderen; het binnenkrijgen van lood moet dan ook zoveel mogelijk worden voorkomen.

Controle
De eigenaar van de hoogspanningsmast is op de vingers getikt naar aanleiding van de vallende verfresten; er moet voor gezorgd worden dat dit niet nogmaals gebeurt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zal hierop controleren.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden