• In Makado werd in het verleden ook eens een Burendag gehouden.
• In Makado werd in het verleden ook eens een Burendag gehouden.

Burendag in Alblasserdam op 28 september

Algemeen 247 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Ieder jaar wordt op de vierde zaterdag in september Burendag gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. De landelijke Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en valt dit jaar op zaterdag 28 september.

In het hele land worden activiteiten georganiseerd. Ook in Alblasserdam worden buren opgeroepen om een gezellige dag te organiseren. Voor meer informatie en ideeën kunt u  contact opnemen met stichting Welzijn Alblasserdam (SWA). Zij kunnen helpen met een aanvraag bij het Oranjefonds en/of helpen met het opzetten van de organisatie.

Burendag is niet alleen een gezellig gelegenheid om bij elkaar te komen, maar heeft het ook op lange termijn positieve effecten. Doordat buren elkaar beter leren kennen en regelmatig spreken, wordt het veiligheidsgevoel  in de buurt groter en spreken buren elkaar sneller aan wanneer ze hulp nodig hebben of iets kwijt willen.

Buren waarmee je lief en leed kunt delen zijn waardevol. In december 2018 startte de SWA met de pilot 'lief en leed straten'. In deze straten gaan gangmakers op zoek naar mensen in hun straat die wel wat extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld omdat iemand net uit het ziekenhuis komt of misschien wel omdat er net een baby'tje geboren is.  Het 'lief en leed potje' biedt de gangmakers gelegenheid een klein presentje te kopen dat naar de buren gebracht kan worden. In Alblasserdam zijn inmiddels negen lief & leedstraten actief.

Een ander leuk initiatief is het zogenaamde buurtkastje, vergelijkbaar met de 'little library' kastjes. In dit kastje kan iedereen spullen zetten die hij of zij niet gebruikt, van toiletartikelen tot schoonmaakmiddelen tot verpakt voedsel. Wellicht dat buren er wel iets aan hebben of het toevallig net nodig hebben en andersom geldt het natuurlijk ook.

Meer informatie is te verkrijgen bij de dorpsmakelaars van de SWA. Bellen kan naar 078-2021220 of een mailtje sturen naar Marion of Kayleigh via m.korteland@stichtingwelzijnalblasserdam.nl of k.bolink@stichtingwelzijnalblasserdam.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden