• Jilena ging met een mooie oogst naar huis.
• Jilena ging met een mooie oogst naar huis. Foto: Aangeleverd

Alblasserdamse twirlster Jilena Baggerman drievoudig Europees kampioen

Algemeen 1.260 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Twirlster Jilena Baggerman (16) uit Alblasserdam op zondag 21 april drievoudig Europees kampioen geworden tijdens de Europese kampioenschappen batontwirling in Lignano Sabbiadoro in Italië.

Ze behaalde de titels op de onderdelen solo junior 1 baton, junior duet en junior twirlteam. Op de onderdelen 2 baton en dance behaalde ze respectievelijk de derde en vierde plaats. Met het senioren twirlteam en danceteam behaalde ze een zilveren medaille. Ze heeft op zeven onderdelen mogen optreden, ook zeven finales afgewerkt en zeven prijzen mee genomen.

Finaleplaats
Aan de kampioenschappen deden zeventien landen mee. Donderdag 18 april was de eerste wedstrijddag. Jilena mocht aantreden met duo twirlen junior, samen met Nina Copier. Dit ging heel goed hetgeen beloond werd met voldoende punten voor een finaleplaats.

Als tweede onderdeel mocht ze rhytmictwirl doen. In een grote categorie bracht zij een spetterende show op muziek van Snowwhite and the Huntsman. Een routine vol kracht, power en moeilijkheidsgraad. Ze behaalde goede scores die voldoende waren om op zaterdag 20 april aan de finale mee te mogen doen.

Inspiration
Als laatste onderdeel van de dag deed Jilena mee aan het senioren twirlteam van Inspiration uit Voorhout. Dit team laat al jaren zien dat ze bij de top van Europa  horen en ook dit optreden was weer fenomenaal. Ook zij plaatsten zich voor de finale van zondag 21 april.

Op vrijdag was het voor Jilena de beurt aan voorrondes 1 baton, junior twirlteam en senior danceteam. Voor het junioren team van Inspiration was het een spannend optreden omdat zij voor de eerste keer in deze samenstelling de vloer op gingen. Maar ze deden het fantastisch en overtroffen zichzelf door een finaleplaats af te dwingen.

Solo 1 baton
Met solo 1 baton liet Jilena zien dat haar voortraject echt goed was. Vanaf de voorrondes van de NK en het NK zelf liep dit onderdeel zeer goed. Het optreden zag er fearless uit, zeer gecontroleerd en vol vertrouwen. Haar vijfde finaleplaats was binnen.

Het senior danceteam uit Voorhout had een zeer zware categorie. Zes landen die heel dicht bij elkaar zaten wat betreft punten. Tot het laatste moment bleef het spannend of zij de finale hadden behaald. De penalties zouden wel eens de doorslag kunnen geven. Het team van Inspiration had zeer weinig drops en maakte dus grote kans op de finale. De ontlading bij de teamleden was groot toen het verlossende woord kwam dat ze door waren.

Zeven keer finale
Zaterdag was de dag van 2 baton voorrondes. Jilena mocht al als tweede de vloer betreden en zette een keurige routine neer. Met dit optreden werd duidelijk dat ze met zeven onderdelen deel mocht nemen en ook met zeven onderdelen de finale had gehaald.

Zaterdag was ook de dag van de duo finales. Jilena en Nina gingen vol vertrouwen de vloer op. Ze zijn pas sinds mei vorig jaar bij elkaar, maar hebben al heel wat laten zien. De routine verliep heel goed; snel en met weinig penalties.

Het laatste onderdeel van de zaterdag was finale dancetwirl. De jury beloonde Jilena's routine met een keurige score, maar het was helaas niet genoeg voor een top 3 podium. Ze werd met rhytmic twirl 4e.

Zondag was de laatste dag van het EK. Een dag vol finales. Jilena moest maar liefst vijf keer de vloer op. Als eerste was het junioren twirlteam aan de beurt. De meiden stegen boven zichzelf uit en zetten de beste routine ooit neer. De punten van de jury gaven aan dat ze beste van Europa waren.

Zilver
Het senioren danceteam gaf een prachtige show. Het publiek was stil en gaf ze aan het einde een oorverdovend applaus. Helaas werd het team van Italië net iets hoger beoordeeld en werd Inspiration tweede met een zilveren medaille. Ook het senioren twirlteam werd beloond met zilver.

Bij het onderdeel 2 baton zette Jilena een mooie routine neer. Twee van haar tegenstanders gingen over haar punten heen waardoor zij op plaats 3 van het podium mocht plaatsnemen.

Haar laatste finale was solo 1 baton. Bij dit onderdeel moeten alle twirl skills getoond worden en worden technieken kritisch beoordeeld. Zonder haar baton ook maar één keer te laten vallen bracht Jilena deze finale tot een goed einde. Iedereen, maar zeer zeker ook de jury, was ervan overtuigd dat Jilena verdiend Europees Kampioene werd.

In januari hoopt Jilena zich te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen in Eindhoven.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Jilena en Nina.
• Jilena met haar trotse moeder.

Kerken van Alblasserdam verzorgen Herdenkingsdienst op 4 mei Nieuws 18 apr, 11:57
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17