• Het Willem de Zwijger College.
• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons

Papendrecht aan de slag met toekomstplannen VO-scholen

Algemeen 335 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht gaat de komende maanden hard aan de slag om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van (de gebouwen van) het voortgezet onderwijs in het dorp.

Enkele maanden terug had een externe verkenner nog een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van samenwerking tussen het Willem de Zwijger College en De Lage Waard, maar daar was weinig nieuws uitgekomen. De scholen willen het liefst niet samen in één gebouw en het is onduidelijk of de beide scholen willen samenwerken en hoe ver die samenwerking dan moet gaan.

Eén dak
De Papendrechtse politiek vindt dat de beide scholen op meerdere vlakken zouden kunnen samenwerken. D66 opperde het idee voor een 'technisch paviljoen' en de PvdA was van mening dat er op het gebied van sportonderwijs samengewerkt kan worden. Veel partijen vinden ook dat de beide scholen best onder één dak gehuisvest zouden kunnen worden. De vrees dat de scholen dan hun identiteit verliezen, wordt niet herkend door een groot deel van de Papendrechtse politiek.

Niet wenselijk
Wethouder C. de Ruijter van onder meer onderwijs gaf donderdagavond tijdens de commissievergadering Samenleving echter aan, dat het onderbrengen van beide scholen niet een doel is van het gemeentebestuur. "Dan krijg je veel leerlingen op één plaats. Dat is niet wenselijk voor sommige wijken." Daarnaast was hij van mening dat het niet perse goedkoper is om beide VO-scholen op één locatie onder te brengen.

Technisch onderzoek
De Ruijter wil nu eerst een gedegen technisch onderzoek laten verrichten naar de staat van de drie schoolgebouwen die er zijn in Papendrecht; aan de Vijzellaan, de Burgemeester Keijzerweg en de Van der Palmstraat. Er zijn in het verleden al enkele onderzoeken gedaan, waaruit bleek dat de scholen gerenoveerd of nieuw gebouwd moeten worden, maar die onderzoeken waren volgens wethouder De Ruijter niet grondig genoeg.

Tegelijkertijd wil de gemeente in overleg met de beide scholen om te onderzoeken welke wensen er zijn. Het techniekonderwijs is in ontwikkeling en de Vmbo zoekt aansluiting bij het MBO. Mogelijk komt er MBO naar Papendrecht.

Wethouder De Ruijter: "Dit jaar komt er een visie met een spoorboekje erbij."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden