• Het Willem de Zwijger College.
• Het Willem de Zwijger College. Archieffoto: Bert Bons

Advies: nieuwbouw twee scholen voortgezet onderwijs in Papendrecht

Algemeen 612 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht buigt zich over het advies om nieuwe schoolgebouwen te realiseren voor het Willem de Zwijger College en De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg.

Daarnaast zou het pand van De Lage Waard aan de Vijzellaan gerenoveerd kunnen worden.

Dat heeft Phira Otten van projectmanagementbureau De Loodsman uit Tilburg geadviseerd aan de Papendrechtse gemeenteraad.

Op 31 oktober 2018 heeft het gemeentebestuur van Papendrecht in samenspraak met beide scholen voor voortgezet onderwijs in Papendrecht aan deze onafhankelijke externe verkenner gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om de huisvesting van de scholen te vernieuwen.

Impasse
Onder leiding van de gemeente Papendrecht waren de gesprekken enkele jaren geleden in een impasse geraakt. Het was de bedoeling dat De Lage Waard en het Willem de Zwijger College samen in één groot nieuw gebouw ondergebracht zouden worden. 

Maar nadat eerst het vinden van een geschikte locatie een probleem was voor de nieuwbouw, bleek ook de samenwerking tussen de beide scholen in de plannenmakerij moeizaam te verlopen.

De huisvestingssituatie van de scholen begon echter nijpend te worden. Er was achterstallig onderhoud en de gebouwen voldeden niet meer aan de huidige (onderwijs)eisen.

Onafhankelijk
Om het maken van plannen weer op gang te krijgen, werd besloten om een onafhankelijk adviseur aan te trekken die boven de partijen stond en die de gemeenteraad van een goed advies zou kunnen voorzien.

Dat advies werd donderdag 10 januari bekendgemaakt: nieuwe schoolgebouwen voor het Willem de Zwijger College en De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg en renovatie van het pand van De Lage Waard aan de Vijzellaan.

De gemeenteraad kreeg het de vraag voorgelegd om eerst een principe-besluit te nemen over dit voorstel. Daarna volgt de uitwerking van de plannen en wat die kosten.

Trijntje van Es (D66) hekelde deze vergaderorde op Twitter: "Nieuw in de Papendrechtse politiek: er mag geen politiek of inhoudelijke opmerkingen gemaakt worden n.a.v. de presentatie over de VO-scholen. En dat na een voorstel: neem een besluit over drie nieuwbouwlocaties voor scholen en kijk pas daarna naar wat het kost. Gemeenschapsgeld."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden