• Jonathan is vaak in het dorp te vinden. 'Ik ga naar locaties waar jongeren kunnen zijn.'
• Jonathan is vaak in het dorp te vinden. 'Ik ga naar locaties waar jongeren kunnen zijn.' Foto: Anne Marie Hoekstra

Nieuwe jongerenwerker Alblasserdam: 'Ik snap de pijn in de ogen van jongeren'

Algemeen 1.894 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De nieuwe jongerenwerker van Alblasserdam groeide op in een arme wijk in Rotterdam. 'In sommige jongeren zie ik stukjes van mezelf van vroeger; onzekerheid, de behoefte wat te betekenen door populair te doen.'

Hij heet Jonathan Urbiztondo, is 26 jaar, vader van twee kinderen en groeide op in Crooswijk. Hij woont nog altijd in Rotterdam.

Alleen politie
In het gebouw van Jeugd-punt aan de Randweg in Alblasserdam, met een graffiti-wand als decor, vertelt Jonathan: "Crooswijk was een van de slechtste wijken van Rotterdam: er was veel armoede, geen goed onderwijs, er waren geen jongerenwerkers en weinig voorzieningen. Er was alleen de politie die ons strafte. Ik zag veel vechtpartijen en geweld."

Weinig aandacht
In zijn jeugd kreeg hij van zijn ouders weinig aandacht, omdat zij het druk hadden met overleven. "Mijn ouders scheidden toen ik zes was. Mijn vader is Surinamer, mijn moeder Filipijnse. Toen ze naar Nederland kwamen, kregen ze het erg druk met werk zoeken en dingen in stand houden. Daardoor hadden ze weinig tijd voor mij."

Het hielp dat hij met zijn ouders over hun situatie kon praten. "Ze legden uit: 'We hebben geen goede diploma's, we zijn hier niet geboren, daardoor moeten we dubbel zo hard werken.' Later kwam ik erachter dat het knap was wat ze deden. Nu hebben ze wat opgebouwd. Ik ben heel trots op hen en we hebben een goed contact."

Gevangenis
Vrienden uit zijn jeugd spreekt Jonathan nog af en toe. Er zijn erbij die aan lager wal raakten. "Ik heb stage gelopen in een gevangenis. Daar bracht ik eten bij jeugdvrienden met wie ik vroeger knikkerde. Ik mag mijn handen dichtknijpen dat ik de juiste mensen heb ontmoet, want als kind ben je naïef en kwetsbaar."

Die 'juiste mensen' waren onder anderen zijn juf en meester van de basisschool. "Na de lessen bleef ik hangen en kletsten ze met mij. Ze namen me serieus." Ook zijn drie oudere halfbroers waren belangrijk. "Elk weekeinde was ik bij mijn vader en mijn halfbroers. Zij waren rolmodellen. En mijn vader heeft geen weekeinde overgeslagen. Dat vond ik prettig."

Sociaal maatschappelijk werk
Jonathan volgde een mbo-opleiding sociaal maatschappelijk werk en dienstverlening. Daarnaast deed hij een opleiding in de beveiligingssector. "Omdat ik veel geweld had gezien, ben ik portierswerk gaan doen. En omdat ik veel sociale tekortkomingen zag in mijn wijk, ben ik sociaal maatschappelijk werk gaan doen."

Pijn
Dankzij zijn jeugd begrijpt hij jongeren die thuis iets tekort komen heel goed. "Daarom had ik mijn jeugd niet willen missen. Anders zou ik de pijn in de ogen van jongeren niet snappen. Ik kan zeggen: ik heb ook meegemaakt wat jij meemaakt."

Veilige plek
Hij vindt het essentieel dat het jeugdwerk een veilige plek en leuke activiteiten biedt. "Iets te doen hebben is belangrijk. Iedereen wil gezien worden, gewaardeerd worden. Als dat niet op een positieve manier lukt, ga je dat op een negatieve manier doen."

Voor de jeugd in Alblasserdam wil Jonathan een rolmodel zijn, iemand bij wie ze terecht kunnen en met wie ze leuke activiteiten op touw kunnen zetten. "Het doet me veel dat een jongere uit Alblasserdam me onlangs appte omdat hij problemen had. Ik vind het bijzonder dat hij mij weet te vinden." Collega Corinne Derks vult aan: "Enige tijd geleden sprak ik een jongeman die jaren kind aan huis was bij ons jeugdwerk. Hij zei: 'Alles wat je nodig hebt, is één persoon die in je gelooft. Zo iemand was jij.' Daarom is jongerenwerk belangrijk." Ze voegt eraan toe: "Overigens zijn we er niet alleen voor jongeren met problemen; we ondersteunen alle jongeren."

Niemand afschrijven
Soms voelen Corinne en Jonathan zich machteloos. "Je ziet gezinnen waarin het misgaat en kunt veel dingen niet oplossen." Hij ziet een rol voor buurtbewoners, voor de maatschappij. "We moeten niks negeren, niemand afschrijven. Je kunt mensen niet wegstoppen, want ergens komt hun onvrede naar boven. Het is goed als buurtbewoners blijven communiceren met de politie, met ons."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het grasveld tussen de Jacob Catslaan en de Douwes Dekkerlaan, met rechts het pand dat nu aangekocht wordt.
Nieuwe woonwijk langs Douwes Dekkerlaan in Papendrecht weer een stap dichterbij Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Papendrechtse N3-brug over Merwede gaat dicht van woensdag- op donderdagnacht Nieuws 3 uur geleden
• Miriam en Anneke van de Voedselbank nemen de opbrengst in ontvangst.
Back to the Sixties reünie voor de Voedselbank groot succes Nieuws 3 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden