• Willem Eerland in zijn studio.
• Willem Eerland in zijn studio. Foto: Janny den Besten

Nieuw boek met maritieme schilderijen van Willem Eerland uit Nieuw-Lekkerland

Algemeen 772 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Het tweede boek van Willem Eerland uit Nieuw-Lekkerland verschijnt binnenkort. Het boek heeft de titel 'The Maritime Paintings of Willem Eerland'. Op zaterdag 30 september zal de schilder/schrijver zijn boek signeren in Galerie Kinderdijk.

Reeds vanaf zijn zesde was Willem Eerland bij zijn vader aan boord. Al snel ging hij zelf op sleepboten werken, werd kapitein en later directeur van een veerdienst. Na zijn pensionering was hij projectleider bij de nieuwe pont van Schoonhoven. Tussen alle werkzaamheden door schetste en schilderde hij.

Een moeten
"Het is een hobby," vertelt Willem. "En het is een tic. Je móet schilderen. Al zou nooit iemand een schilderij kopen, dan zou ik toch nog schilderen. Op vakantie neem ik altijd mijn schetsboek mee om in een paar lijnen iets neer te zetten dat ik later thuis kan uitwerken. Als ik een schilderij af heb, open ik mijn schetsboek en maak de moeilijke keuze welke ik vervolgens ga maken. Bij ieder nieuw schilderij denk ik: 'Deze moet nog beter dan de vorige!'"

In 2012 gaf Eerland 'Seaworhy IV' uit met prachtige foto's van zijn maritieme schilderijen. Dit jaar besloot hij opnieuw een boek in eigen beheer uit te geven. 'The Maritime Paintings of Willem Eerland' bevat schetsen, olieverfschilderijen en aquarellen van drie- en viermasters, zeilende binnenvaartschepen, jachten, stoomboten en moderne schepen. Ook laat dit kijkboek zien hoe een schilderij ontstaat. Een enkele maal schildert Eerland dieren. Zo raakte hij op Terschelling geïnspireerd door de reddingsboot met paarden. Schilderijen van deze reddingsboot en paarden, alsmede van de koeien die de schilder vanuit zijn studio ziet, zijn alle in dit nieuwe boek te bewonderen. Een van Eerlands twee dochters, namelijk Carolina, schildert ook. De laatste bladzijden van het boek zijn gevuld met dierenschilderijen die door haar gemaakt zijn.

Stil worden
"Het is weleens lastig als iemand bij een schilderij staat en er niets over zegt", vertelt Eerland. "Dan denk ik: 'Vind je het nou wel of niet mooi?' Maar het blijkt dat mensen er soms gewoon stil van worden. Dat is fijn om te merken! Van 30 september tot 18 november is er in Galerie Kinderdijk een expositie van mijn werken. Tevens signeer ik op 30 september mijn nieuwe uitgave. Ieder is van harte welkom!"

Op zaterdag 30 september signeersessie in Galerie Kinderdijk (naast Primera) aan de Planetenlaan 11 in Nieuw-Lekkerland. The Maritime Paintings of Willem Eerland telt 144 gladzijden en kost 19,95 euro.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden