• Gonnie Verboom (rechts), Meike van der Kruk (links achter) en Karin Mullenberg
• Gonnie Verboom (rechts), Meike van der Kruk (links achter) en Karin Mullenberg Foto: Bert Bons

Kinderboerderij Plantage viert tiende verjaardag

Algemeen 361 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Kinderboerderij Plantage in Alblasserdam viert op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 16.30 uur het tienjarig bestaan.

Dit gebeurt met allerlei leuke activiteiten voor kinderen, zoals brandje blussen. bootje varen, een kleine markt met streekproducten, knutselen, boeren laarzen race, schminken, broodjes hamburger, memory, broodjes bakken, de Dierenambulance, paaltjesvoetbal, spijkerslaan en ballondieren van Alex de Clown. Een activiteitenkaartje kost 2,50 euro.

"We hebben terug gedacht aan wat we zelf vroeger leuk vonden en hebben die activiteiten uitgekozen om te doen op onze verjaardag", vertelt Karin Mullenberg van de kinderboerderij.

Bewogen geschiedenis
De kinderboerderij aan de H.J. de Haanstraat 10 in Alblasserdam heeft een bewogen geschiedenis. Iets meer dan tien jaar geleden hing het voortbestaan aan een zijden draadje. Er waren te weinig vrijwilligers en geen geld. Er is veel veranderd toen de bevolking zich achter de kinderboerderij ging scharen en er een stichting werd opgericht.

"We hadden toen alleen een stal en een terrasje", blikt Gonnie terug, bestuurslid van de stichting. Inmiddels zijn in de afgelopen jaren het winkeltje, een werkplaats en de hooiberg gerealiseerd. Binnenkort hoopt de stichting een waterspeeltuin te openen die geschonken is door Oceanco.

Groenteweide
Het aantal dieren is de afgelopen jaren iets uitgebreid. Er zijn onder meer geiten, schapen, pony's, varkens, konijnen en cavia's. "We hebben sinds een aantal jaren ook een groenteweide, waarvan de opbrengst niet alleen bestemd is voor de dieren. Er groeit zoveel dat we soms ook wat meegeven aan de vrijwilligers. Daarnaast heeft de groenteweide ook een educatieve functie, want veel kinderen weten tegenwoordig niet meer hoe groenten groeien."

Die educatieve insteek vinden de vrijwilligers van de kinderboerderij belangrijk. Tijdens het verjaardagsfeest op zaterdag 5 oktober komen bijvoorbeeld de Dierenambulance en een imker voorlichting geven en dingen laten zien aan de kinderen.

Meer vrijwilligers
De stichting telt op dit moment drie bestuursleden en er zijn 25 vrijwilligers actief op de Plantage. Zowel het bestuur als het vrijwilligersbestand kan aanvulling goed gebruiken. "We zoeken nog een secretaris", vertelt Gonnie Verboom. "Het is op dit moment aanpoten om alles te doen wat we moeten doen, meer mensen zijn daarom welkom."

Bij de vrijwilligers zijn gastvrouwen, klussers en dierverzorgers nodig. "Het zou jammer zijn als je door een tekort aan mensen moet zeggen dat het winkeltjes op sommige tijden gesloten moet worden. We willen juist graag vaker open gaan." Belangstellenden kunnen zich melden via het mailadres: kinderboerderijdeplantage@gmail.com.

Op de foto staan Gonnie Verboom, Meike van der Kruk en Karin Mullenberg bij de geiten.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden