Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Onvoldoende steun voor Papendrechts Preventieakkoord

Algemeen 177 keer gelezen

PAPENDRECHT • SGP en ChristenUnie hebben donderdagavond tijdens de raadsvergadering de handen niet op elkaar gekregen voor het opstellen van een Papendrechts Preventieakkoord. Alleen PvdA en OP (Onafhankelijk Papendrecht) waren hun medestanders.

PAB (Papendrechts Algemeen Belang), CDA, VVD en D66 waren om uiteenlopende redenen tegen het voorstel. "Wat gaat er gebeuren als we hiermee instemmen? Moet de biertap dicht, loeiende sirenes als er ergens een taartje wordt besteld?", reageerde Sophia de Keizer (VVD). Ook D66 voerde betutteling aan als reden om tegen te stemmen.

Met Papendrechtse Preventieakkoord wilden SGP en ChristenUnie aansluiten bij het Nationaal Preventieakkoord, dat onlangs is aangenomen. Het akkoord is opgesteld door zeventig maatschappelijke organisaties en heeft de ambitie om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan, met name onder jongeren.

CDA, PAB en D66 staan hierachter, maar vonden dat er in Papendrecht al veel gedaan wordt aan preventie. Bovendien wordt er op Papendrechtse schaal aan een nota die de titel krijgt 'Lokaal Gezondheidsbeleid'. Daarin wordt veel aandacht geschonken aan preventie, wist wethouder Kees de Ruijter te vertellen. Hij gaf het advies om de motie nu nog niet in stemming te brengen en de verschijning van de nota over het lokaal gezondheidsbeleid af te wachten.

Teleurgesteld
Arjan Kosten (SGP) reageerde teleurgesteld. Hij vond dat er meer is nodig dan alleen een gezondheidsbeleid en dat er juist op het gebied van preventie een integrale aanpak en visie nodig zijn. De vier medestanders die hij vond in PvdA, OP en ChristenUnie waren onvoldoende om een Papendrechts Preventieakkoord in gang te zetten. De verschijning van de nota Lokaal Gezondheidsbeleid wordt eerst afgewacht. Dat zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 gebeuren.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden