• De vredesvlag werd eerder deze week gehesen bij het gemeentehuis van Papendrecht.
• De vredesvlag werd eerder deze week gehesen bij het gemeentehuis van Papendrecht. Foto: OP

Papendrecht gaat Regenboogvlag hijsen op Coming Out Day

Algemeen 247 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond ingestemd met het jaarlijks hijsen van de regenboogvlag op 11 oktober, de Coming Out-dag.

"Wij vinden het hijsen van deze vlag selectief, overbodig en polariserend. Daarom zijn we tegen. Het huwelijk is een levenslange verbinding tussen een man en een vrouw. De regenboogvlag past bij een andere opvatting over dit punt", aldus Arjan Kosten van de SGP, die als enige tegen het voorstel stemde.

Er was nog wel wat discussie over de Vredesvlag die eerder deze week wapperde voor het gemeentehuis en over de vraag welke vlag er dan gestreken moet worden wanneer de Regenboogvlag gehesen wordt.

Europese vlag
Het gemeentebestuur stelde voor om de Regenboogvlag te laten hangen in plaats van de Europese vlag. Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP) vond dat de Papendrechtse vlag dan omlaag moet en niet de Europese vlag. "Daarmee laat je zien dat je, wat dit onderwerp betreft, veel aan Europa te danken hebt. Als we onze eigen vlag dan strijken, geven we als Papendrechters aan dat we achter de LHBT-gemeenschap staan."

OP kreeg bijval van D66, maar dat was dan ook de enige partij die warm liep voor dat idee. Anderen vonden juist dat het naast elkaar laten hangen van de Papendrechtse vlag en de Regenboogvlag symbool stond voor een twee eenheid van Papendrecht met de LHBT-gemeenschap.

Idioot voorstel
"Ik heb nog nooit zo'n idioot voorstel gezien van een lokale partij", foeterde André Stremler (PAB). Hij vertegenwoordigt de andere en veel grotere plaatselijke partij in de Papendrechtse raad. "Volgens mij zijn jullie de eerste lokale partij die voorstelt om de eigen, plaatselijke vlag te strijken voor de Europese vlag. Zijn jullie wel een lokale partij?"

Hij kreeg de lachers op zijn hand. Ruud Lammers van OP diende hem van repliek door hem erop te wijzen dat de wereld groter is dan Papendrecht alleen en dat Nederland op het LHBT-beleid juist veel te danken heeft aan de inbreng van Europa.

Verwarring
Daarnaast was er donderdag tijdens de raadsvergadering even wat verwarring over de Vredesvlag, die eerder deze week wapperde voor het gemeentehuis. Daarover was geen raadsbesluit genomen, terwijl over de Regenboogvlag wél een beslissing van de raad nodig was. Burgemeester Moerkerke herinnerde de raad eraan dat het wel besproken is tijdens een raadsvergadering, en dat iedereen er dus van af had kunnen weten, maar dat er inderdaad geen raadsbesluit over genomen was. Dat wordt binnenkort alsnog gedaan, zodat alle vlaggen in Papendrecht gelijk behandeld worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden