Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Papendrecht doet niet mee aan vuurwerkshow op rivier

Algemeen 248 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht is het donderdagavond niet eens geworden over het meedoen aan een vuurwerkshow op het Drierivierenpunt.

De politieke partijen waren verdeeld over het nut en de noodzaak van zo'n show. Sommigen vonden dat de kosten van een vuurwerkshow beter besteed kunnen worden aan preventie (PAB en VVD), anderen wilden heel Papendrecht vuurwerkvrij maken en beleid opstellen om daarnaar toe te werken (SGP, CDA en OP).

Extra milieuvervuiling
"Deze vuurwerkshow lost niet veel op. De show duurt maar even. Extra vuurwerk afsteken levert alleen maar extra milieuvervuiling op", redeneerde Pieter-Jan den Dekker (ChristenUnie).

Derya Yildiz-Karso (PvdA) pleitte voor het voeren van een maatschappelijke discussie op Papendrechts niveau. "We weten niet wat de meerwaarde is van deze vuurwerkshow. We weten eigenlijk ook niet precies wat het probleem is en wat de oplossing is. Extra handhaving lost het probleem niet bij de basis op. We moeten meer in gesprek gaan. Misschien moeten we hiervoor maatschappelijk debat opzetten."

Extra toezichthouders
Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) en de VVD hadden aanvankelijk samen een motie opgesteld waarin ze vroegen om het geld van de vuurwerkshow te besteden aan extra toezichthouders in de weken vóór de jaarwisseling (omdat er dan veel vuurwerkoverlast wordt ervaren). Deze motie werd ingetrokken toen duidelijk werd dat de raad enorm verdeeld was over dit onderwerp en een brede, maatschappelijke discussie wil voeren in het dorp over vuurwerk.

Intussen zit Papendrecht wel met de realiteit dat Dordrecht eerder deze week besloten heeft om de vuurwerkshow door te laten gaan tijdens de komende jaarwisseling. "Ik ga dan zorgen voor een vuurwerkvrije zone langs de kade met toezicht. Want veiligheid moeten we waarborgen", beloofde burgemeester Aart-Jan Moerkerke daarop.

Hoge kosten
Hij waarschuwde de raad voor hoge kosten wanneer besloten zou worden om extra handhavers in te zetten tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. "Sliedrecht heeft een piepsysteem dat waarschuwt wanneer ergens in het dorp vuurwerk wordt afgestoken. Daardoor weet je hoeveel vuurwerk waar in het dorp wordt afgestoken, maar daarmee heb je nog geen daders opgepakt of het afsteken van vuurwerk voorkomen."

Conclusie in Papendrecht is dat de liefhebbers tijdens de komende jaarwisseling kunnen genieten van een vuurwerkshow op het drierivierenpunt, verzorgd door de gemeente Dordrecht, en dat er nog een nieuwe discussie zal komen over het vuurwerk en een eventuele vuurwerkshow in Papendrecht.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden