Afbeelding
Foto: Marijke Klunder

De oudsten worden de jongsten op De Willem

Algemeen 246 keer gelezen

PAPENDRECHT • Dinsdagmorgen 3 september was het zover: na acht jaar basisschool en een warme vakantie werden de nieuwe brugklasleerlingen van het Willem de Zwijger College om 08.30 uur op school verwacht. Geen leerling kwam te laat!

De bruggers in spé, voorzien van een nieuwe rugzak en gekleed in een outfit waar over nagedacht was, zochten hun coach op. Hij of zij was geen vreemde meer, omdat er voor de grote vakantie al een kennismakingsmiddag was.

Kinderen die een sport beoefenen, zijn gewend dat ze gecoacht worden en op de Willem is de coach eigenlijk de opvolger van de groepsleerkracht van de basisschool. Inmiddels is het woord mentor op de Willem zo goed als in vergetelheid geraakt. De coach begeleidt de leerlingen bij de doelen die ze met het onderwijs willen bereiken. Het klinkt mooi en nog mooier is het, dat het veel leerlingen inderdaad lukt om 'eigenaar' van die doelen te worden, zo bleek het in het afgelopen schooljaar.

De eerste drie dagen stonden in het teken van kennismaken met de coach en klasgenoten, het rooster leren snappen, horen wie de nieuwe leraren zijn, het systeem van flexuren enigszins doorgronden, de handzame Willemplanner leren gebruiken, wegwijs worden in het grote schoolgebouw (hoewel dit door de compartimentering van de verschillende onderwijsstromen veel makkelijker is) en leren hoe de kluisjes werken: een lastig klusje. Tijdens het sport- en spelprogramma stonden vooral het plezier, de concentratie en de samenwerking voorop. Verder zijn de brugklasleerlingen door middel van een individuele cursus al aardig op weg om experts te worden in het werken op hun nieuwe Chromebook.

Nadat vrijdag de lessen pas echt begonnen, was de nieuwe lichting bruggers van de Willem toch echt aan het weekend toe.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden