• Jeannette is blij met de spullen die mensen aanbieden voor haar kraam.
• Jeannette is blij met de spullen die mensen aanbieden voor haar kraam. Foto: Janny den Besten

Jeannette Simons heeft een kraam in haar voortuin, voor hulp aan Oekraïense kinderen

Algemeen 850 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Hij staat er diverse keren per week: de gezellige kraam in de voortuin van Jeannette Simons in Nieuw-Lekkerland. De opbrengst van de verkoop gaat naar kinderen in Oekraïne.

Jeannette Simons houdt niet van stilzitten. Al enige jaren verkoopt ze vanuit haar voortuin aan de Hoogaarslaan boeken, speelgoed en allerlei andere artikelen. De Lekkerlandse heeft veel aandacht voor haar negen kinderen en twaalf kleinkinderen en heeft daarnaast ruimte in haar hart en tijd voor kinderen uit Oekraïne.

Gastgezin
Stichting Chistian Children Relief organiseert elke twee jaar de overkomst van Oekraïense kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl. Het zijn kinderen die leven in een achterstandsituatie. Jeannette en haar man Jan vormen een van de Lekkerlandse gastgezinnen waar kinderen zes weken lang verblijven.

Opbloeien
"Het mooiste is om hen iets van de liefde van de Heere Jezus mee te geven", vertelt Jeannette. "Dat kan onder meer door middel van zingen en voorlezen uit de kinderbijbel. Enkele jaren geleden zag ik onder welke primitieve omstandigheden de kinderen in Zhytomir vaak leven. Hier in Nederland zie je ze opbloeien door het goede eten en de extra aandacht."

"Eens hadden we een tienjarig jongetje dat op een vreemde manier zijn brood opat. Toen ik vroeg of ik eens in zijn mond mocht kijken, ontdekte ik dat hij slechts twee kiezen en vier tanden had. Onze tandarts vertelde dat zijn gebit onderontwikkeld was door ondervoeding en dat daar niets meer aan te verhelpen was. Geen wonder dat dit ventje zo gek was op onze aardbeien!"

Kringloopwinkel
Om de kosten voor de overkomst van de kinderen te dekken organiseert CCR elke twee jaar een markt met onder andere tweedehands spulletjes. Na afloop bleven er veel bruikbare spullen over. Er bestond nog geen kringloopwinkel in Nieuw-Lekkerland, maar gelukkig konden de spullen in een vroeger sportwinkeltje op het Planetenplein neergezet en verkocht worden.

Toen in 2014 de supermarkt van C1000 in een AH-vestiging werd getransformeerd, ging dit kleine winkeltje plat. Een paar maanden lang kon alles nog verkocht worden vanuit een pandje aan de Dorpslaan, maar daarna moest er een oplossing gevonden worden.

Achterdeur
Jeannette zag een mogelijkheid. "Ik bedacht dat wij op een heel mooi hoekje wonen aan een doorgaande weg. Mijn voortuin is een halve meter breed. Daar passen precies wat tafeltjes op die als kraampjes kunnen dienen. Ik verkoop zo'n vierhonderd boeken, veel speelgoed en decoratiespulletjes. Mensen komen het vaak bij ons aan de achterdeur afgeven of zetten het bij de andere spullen neer."

"Voor de toeristen koop ik ook wat dingetjes in zoals klompjes die ik dan weer voor een leuk prijsje verkoop. Het geld kan in een houten spaarpot gedaan worden. Alles is voor het goede doel en als mensen vragen hebben mogen ze bij ons aanbellen."

Mooie reacties
Bij mooi weer staan de spullen er ongeveer drie dagen per week. "Omdat sommige mensen naar mijn vergunning vroegen, heb ik laatst bij gemeente Molenlanden geïnformeerd of ik deze nodig zou hebben. Het antwoord luidde: als je binnen de perken van je eigen tuin blijft, is er geen enkel probleem. Tegenwoordig zorg ik er goed voor dat alles echt in mijn eigen voortuin staat. Ik ben diep verwonderd over het grote bedrag dat deze verkoop opbrengt, maar ook ben ik dankbaar voor de mooie reacties. De mensen vragen wanneer het 'winkeltje' er weer staat, want ze vinden het zo gezellig."

"Ook hoor ik vaak: 'Wat een werk!' Maar het geeft niet dat het zo'n twee uur tijd kost om alles neer te zetten. Ik doe het niet voor mezelf, ik doe het voor de kinderen van Oekraïne, mijn kleine vriendjes en vriendinnetjes. En dan gaat het vanzelf."

In de vakantieperiode hanteert Jeannette afwijkende verkooptijden. Het beste is: gewoon even door de Hoogaarslaan rijden om te zien of de 'winkel' open is.

Janny den Besten

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden