• Wethouder Dorien Zandvliet overhandigt de oorkonde.
• Wethouder Dorien Zandvliet overhandigt de oorkonde. Foto: Peter Stam

CKC Kinderdijk krijgt zilveren onderscheiding voor gezonde kantine

Algemeen 194 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de kantine van korfbalvereniging CKC Kinderdijk op sportpark Molenzicht in Alblasserdam is voortaan zestig procent van het eten en drinken gezond.

Hiervoor heeft de club woensdag 17 juli, uit handen van wethouder Dorien Zandvliet, een zilveren onderscheiding gekregen. De oorkonde en het speldje werden in ontvangst genomen door Henny Nuninga van de clubhuiscommissie.

In 2018 is CKC Kinderdijk op verzoek van de gemeente Alblasserdam in samenwerking met Miranda de Groote van Bureau Leefstijl (links op de foto) gestart met het project 'de gezonde kantine'. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Dienst Jeugd en Gezondheid en moet gezonde keuzes onder jongeren stimuleren.

Dit houdt in dat het nuttigen van gezondere producten wordt gestimuleerd en het aanbieden en promoten van ongezonde producten wordt geminimaliseerd.

Uitgangspunt is dat alles uit de schijf van 5 gezond genoemd mag worden. Bij de aanpassing van het assortiment wordt rekening gehouden met tips van het Voedingscentrum. Dit is stapsgewijs gerealiseerd.

Het aanbieden van het gratis fruit en water was een eerste stap. Een tweede stap was het aanbieden van bruine broodjes en drankjes en snoep met een laag caloriegehalte. Daarnaast wordt er voortaan pas na 16.00 uur gefrituurd.

Als vereniging is het mogelijk om goud, zilver of brons te behalen. Hoe gezonder de kantine is, hoe hoger de nominatie. Wanneer 50% van de producten in het assortiment gezond is, krijgt de kantine een bronzen nominatie. Bij 60% is dit zilver en bij 80% is dit goud. Dit alles wordt getoetst door een extern bureau. De toetsing  bij CKC heeft onlangs plaatsgevonden en CKC Kinderdijk werd daarbij gecertificeerd met een zilveren onderscheiding.

In de komende periode wordt er ook bij andere clubs in het dorp gekeken naar de mogelijkheden voor een gezondere kantine. Onder meer de clubs op sportpark Souburgh gaan hiermee aan de slag. Eerder dit jaar kreeg sportcentrum Blokweer al een zilveren oorkonde voor een gezondere kantine.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden