• Het gemeentebestuur en de fractievoorzitters van Papendrecht tijdens de presentatie van het collegeprogramma vorig jaar.
• Het gemeentebestuur en de fractievoorzitters van Papendrecht tijdens de presentatie van het collegeprogramma vorig jaar. Foto: Bert Bons

Actieprogramma college Papendrecht: participatie als rode draad

Algemeen 206 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het gemeentebestuur van Papendrecht heeft donderdag 20 juni haar actieprogramma voor de komende drie jaar gepresenteerd. Het thema participatie speelt daarin een grote rol.

In elk onderwerp en bij alle plannen voor de komende jaren wil het college van Papendrecht de samenwerking aangaan met de bevolking, ondernemers, verenigingen en iedereen die er maar bij betrokken kan worden.

"Het thema van deze collegeperiode is 'Zichtbaar nabij'. Dat willen we op allerlei manieren in de praktijk brengen", legt wethouder Corine Verver uit. "Papendrecht heeft in veel opzichten nog steeds een dorps karakter, dat betekent dat veel mensen graag willen meedoen in de samenleving. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol om daarin dingen te faciliteren", voegt collega-wethouder Arno Janssen toe.

Hij is onder meer verantwoordelijk voor het groenbeheer in Papendrecht en heeft gemerkt dat mensen al snel iets vinden van hun eigen omgeving. "Op het gemeentehuis zijn we bezig met een verandering in cultuur, waarbij we meer dan ooit willen nadenken over wat de gevolgen zijn van een plan of maatregel voor de bevolking. Dat kan leiden tot veranderingen in die plannen, omdat dat beter uitkomt voor onze inwoners. We houden ook onze ogen goed open voor initiatieven vanuit de bevolking."

Winst boeken
De ontwikkeling van plannen kost daardoor aan de voorkant misschien meer tijd. "Maar daardoor kunnen we aan de achterkant van het plan, bij de uitvoering, winst boeken", legt burgemeester Aart-Jan Moerkerke uit. Hij is trots op de bereikte resultaten van het nieuwe college in het eerste jaar dat ze aan de slag zijn.

In het collegeactieprogramma staan bijna 150 grote en kleine actiepunten, uiteenlopend van beter groenonderhoud tot preventielessen op basisscholen en het VO (via bureau Halt) en van het realiseren van een veilige fietsstructuur tot de herontwikkeling van het pand van de vroegere bibliotheek.

Drie pilots
Het gemeentebestuur heeft drie pilots uitgekozen waarbij het kernbegrip participatie een grote rol gaat spelen: het Vondelpark, 'Ontmoeten en verbinden' voor jongvolwassenen en de pilot 'Hoe vinden we elkaar?!', waarbij de gemeente een open gesprek wil voeren met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Daarbij staan de behoeften in de samenleving centraal.

Doel van de pilot Vondelpark is om erachter te komen of het Vondelpark nog voldoet aan de huidige wensen en behoeften van de inwoners en op welke manier de kwaliteit van het park vergroot zou kunnen worden. Er zullen 'participatiemethoden' worden toegepast, waarbij de gemeente niet direct in oplossingen voor de uitvoering wil denken, maar waarbij de doelgroep eerst wordt gevraagd naar de waarde die het Vondelpark voor hen heeft en hoe dit kan verbeteren.

Jongvolwassenen
Bij de pilot voor jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) met er een onderzoek komen op het gebied van ontmoeten en verbinden en de behoefte daaraan. De gemeente is in januari dit jaar gestart met het benaderen van een groep jongvolwassenen. Er is een kernteam geformeerd van enthousiaste jongvolwassenen die willen meedenken en meedoen om te kijken wat er nodig is om de ontmoetingen en verbindingen voor deze doelgroep te stimuleren. Binnenkort worden er aanbevelingen gedaan richting de Papendrechtse politiek.

Alle plannen van het gemeentebestuur zorgen de komende vier jaren voor jaarlijkse tekorten tussen de 545.000 en 665.000 euro. "Bij elk van onze plannen doen we voorstellen hoe het betaald zou kunnen worden", legt financieel wethouder Pieter Paans uit. "De politiek is nu aan zet om daar iets van te vinden."

De Papendrechtse politiek vergadert komende maandag 24 juni al over de begroting voor het komende jaar. Het actieprogramma van het college voor de komende drie jaar zal hierbij naar verwachting aan bod komen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden