Afbeelding

Sociale huurwoningen geen 'must' op Haven Zuid in Alblasserdam

Algemeen 355 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er kúnnen op de locatie Haven Zuid in Alblasserdam sociale huurwoningen komen, maar de meerderheid van de raad wil dat vooralsnog niet verplichten aan de toekomstige projectontwikkelaar.

Dat bleek dinsdag tijdens de raadsvergadering. ChristenUnie en PvdA wilden de bouw van veertig sociale huurwoningen op Haven Zuid wel vastleggen. Haci Erdogan (PvdA): "Bij de ontwikkeling van het Mercon-terrein zijn zulke woningen ook niet gerealiseerd, terwijl er vooral wel over gesproken is. Bij dit project willen we wel een harde toezegging."

Met name de VVD voelde daar helemaal niets voor. Herman Verweij: "Moet je op Haven Zuid perse sociale huurwoningen bouwen? Wat ons betreft niet. Wel zouden we graag zien dat het aan de projectontwikkelaar als optie wordt meegegeven. Als je het als een plicht oplegt, beperk je de projectontwikkelaar in zijn mogelijkheden." Waarop Erdogan reageerde: "Precies hetzelfde werd bij het Mercon-terrein gezegd. Mensen die in sociale huurwoningen wonen zijn ook Alblasserdammers en zij moeten toch ook een plek krijgen in Alblasserdam?"

Makelaars
ChristenUnie en PvdA kregen echter geen steun van de andere partijen. CDA en SGP wilden de discussie over de invulling van het woonprogramma op een ander moment voeren. Arco Strop (CDA): "Wat ons betreft zijn sociale huurwoningen wel mogelijk op dit terrein. Maar laten we eerst afwachten wat onder anderen projectontwikkelaars en makelaars inbrengen."

En ook wethouder Arjan Kraijo pleitte voor die insteek. "Dat er tussen de 36 en veertig sociale huurwoningen in het centrum van Alblasserdam moeten komen, is een gelopen race. Maar waar die moeten komen, die discussie wil ik op een later moment met u voeren."

Tijdsdruk
Uiteindelijk ging de raad akkoord met de optie die het college voorstelde om drie ontwikkelaars te selecteren die aan gelijksoortige projecten hebben gewerkt. Wethouder Kraijo: "Dat zal een aantal maanden duren. In die tijd willen we onder meer kijken waar de sociale huurwoningen moeten komen. Dat is in dit tijdsbestek ambitieus, maar die tijdsdruk moeten we er wel op zetten."

Onderdeel van het plan is overigens ook het realiseren van een parkeerfaciliteit van minimaal 350 plaatsen voor bezoekers van de Alblasserwaard/Kinderdijk en welke andere faciliteiten in het gebied kunnen worden ingepast die de toekomstige functie als toeristisch 'overstappunt' kunnen versterken.

Dijkversterking
Ook het initiatief van vier Alblasserdammers die een alternatief plan bedachten voor de dijkversterking in hun dorp kwam aan bod. Zij stellen voor een nieuwe dijk aan te leggen die langs Oceanco naar het Cortgene loopt. De voordelen zijn duidelijk, lieten de initiatiefnemers Pim van der Knaap, Dirk Hamer, Jan Huijbers en Arjan Maat eerder in Klaroen.nl weten. "We zetten in op een groot masterplan waarbij de ontwikkeling van Haven-Zuid, de sluis, de waterkering en het autoluw maken van het centrum tegelijk worden aangepakt." 

Meerdere partijen gaven de wethouder mee dit serieus op te pakken. Herman Verweij (VVD): "Zo'n burgerinitiatief zul je niet veel meer krijgen. Wij zijn hier heel blij mee."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden