Afbeelding
Foto: Janny den Besten

Alblasserdammers ontmoeten elkaar tijdens dorpspicknick in de natuur

Algemeen 202 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Afgelopen zaterdag werd er voor de eerste maal een dorpspicknick in Alblasserdam gehouden, en wel in de wijk Zwenkgras/Liesgras. Een paar honderd mensen kwamen een hapje eten en/of genieten van allerlei activiteiten.

Bij diverse verenigingen in Alblasserdam bestond de behoefte om nog meer voor de Alblasserdammers en dus voor elkaar te doen. Het idee ontstond om een dorpspicknick te organiseren. 'Natuur'lijk Alblasserdam, Natuurparel Liesgras, het ABC-team (Alblasserdam Beweeg en Cultuur team), Jeugd-Punt en Stichting Welzijn Alblasserdam sloegen de handen ineen. Kartrekker werd Marion Korteland van Stichting Welzijn. Zij is de nieuwe 'dorpsmakelaar', dat wil zeggen dat zij door middel van allerlei acties ijvert voor een prettig samenleven van de Alblasserdammers onderling.

Los van de dorpspicknick werd al een uurtje eerder in de nabijgelegen straat gevierd dat fase 2 van de renovatie van de straten voltooid was. Wethouder Peter Verheij hield een toespraak voor de omwoners. Tevens was in een partytent een drankje en hapje te verkrijgen. Om kwart over tien was deze bijeenkomst beëindigd. Als bewijs van de goede samenwerking tussen de gemeente en de verenigingen werden de partytent en alle koeken en taart verhuisd naar Het Groene Woude Wik waar om half elf de dorpspicknick begon. Hoewel er aan bezoekers van de picknick was gevraagd om zelf een lunchpakket mee te nemen, werden zij verrast door het aanbod van fruit, krentenbollen en ander lekkers dat onder meer door Albert Hein gesponsord was.

Allerlei activiteiten
Behalve picknicken konden de bezoekers aan allerlei activiteiten deelnemen. Men kon een ritje met paard en wagen maken (georganiseerd door Arresleeclub Glijen en Rijen), informatie krijgen over bijen van een echte imker, of op het paardenweitje de twee aanwezige paarden aaien. Vol enthousiasme werden er paardensnoepjes gegeven en de manen tot mooie vlechtjes gedraaid. Ook werd er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onder leiding van kunstenaars een mooi schilderij te maken. Op het voetbalterrein werd fanatiek gevoetbald door jongens en meisjes onder aanvoering van drie jongeren van Jeugd-Punt. En natuurlijk werd er ook gewoon lekker gespeeld in de natuurspeeltuin.

Diverse leeftijden
Alblasserdammers van diverse leeftijden toonden belangstelling. Een ouder echtpaar vertelde: "Wij zijn hier pas komen wonen. We zien hierin een mogelijkheid om andere mensen te leren kennen." Een ex-leerkracht had bij de imker een plantje gekocht: "Dat is voor de vlindertuin van een basisschool. Ik weet trouwens niet of ik straks op een kleedje ga zitten om wat te eten, maar ik vind het hier in ieder geval heel leuk." Bij het paarden aaien werden reacties gehoord als: "Dit is toch enig!" en "Ik ben verbaasd dat Alblasserdam dit allemaal organiseert!" 

Aandacht voor natuur
Bijzonder was ook de aandacht voor de natuur. Vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht hielpen kinderen om met schepnetten in de sloot te vissen. "Het is hier superleuk!" was de reactie van een achtjarige jongen die de opgeschepte plantjes en diertjes bestudeerde. Na een aantal keer scheppen had hij kleine modderkruipers, een bootsmannetje, kikkervisjes, een jonge snoek en een larve van de keizerlibel op de oever gehaald. De laatste twee werden tijdelijk in een glazen bakje bewaard, de rest mocht weer terug in de sloot.

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers was deze dorpspicknick een succes te noemen. Ook dorpsmakelaar Marion Korteland was erg tevreden over de opkomst en over de positieve geluiden die ze hoorde. "Ik vind het heel belangrijk dat bewoners elkaar leren kennen. Ons streven is dat mensen het fijn vinden om met elkaar in een gemeenschap te wonen. De voorbereiding van deze picknick kostte veel tijd, maar we hadden prachtig weer en wie weet gáán we voor een volgende editie!"

Janny den Besten

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Nieuwe inwoners kunnen bijvoorbeeld lid worden van De Wiekslag.
Bon jaar gratis lid van vereniging in Alblasserdam voor nieuwe inwoners is klaar (maar uitreiken kent nog 'hiccups') Nieuws 1 uur geleden
• Een blij verraste 100-jarige mevrouw Ouwerkerk.
Hoog bezoek voor de 100-jarige mevrouw Ouwerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Plantenbieb gaat maand lang open in De Rederij in Alblasserdam Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden