Afbeelding
Foto: Wouter Sieuwerts

Nieuwe generatie enthousiasmeren voor techniek

Algemeen 162 keer gelezen

DRECHTSTEDEN/ALBLASSERDAM • Ook dit schooljaar is er weer gelegenheid voor ruim 50 groepen 7 uit de regio Drechtsteden om kennis te maken met techniek. De Beukelmanschool uit Alblasserdam was vorige week ook weer van de partij.

Tijdens TechniekDock in de Duurzaamheidsfabriek staat twee uur pure techniekinspiratie voor leerlingen centraal door middel van verschillende doe-activiteiten, zogenaamde Xperiences. Verspreid over de verschillende Xperiences rondom robots, installatiewerk, 3D ontwerpen en duurzaamheid werken de leerlingen met echte materialen en technieken uit de praktijk om hen zo enthousiasmeren voor techniek.

Afgelopen donderdag 23 mei was Peter Heijkoop, wethouder Onderwijs van Dordrecht op bezoek in de Duurzaamheidsfabriek om samen met de leerlingen van groep 7 van Ds. J. Beukelmanschool uit Alblasserdam TechniekDock te beleven. De school uit Alblasserdam komt al vijf jaar op rij met hun groepen 7 naar TechniekDock

"Techniekdock is voor kinderen een hele leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met techniek" geeft Peter Heijkoop aan. "Op deze manier kunnen ze ontdekken wat er allemaal mogelijk is met techniek. Ontzettend veel! En ik hoop van harte dat er steeds meer kinderen, jongens en meisjes, later kiezen voor een technische opleiding. Want er is volop toekomst in de techniek."

Laagdrempelig
Op een laagdrempelige, inspirerende manier maken de leerlingen tijdens deze techniekroute in de Duurzaamheidsfabriek kennis met maritieme-, energie- en productietechnieken van onder andere bedrijven uit de regio en dit jaar met meer aandacht voor energietransitie. De Xperience in het Huis van de Energietransitie gaat over duurzaamheid, zonne-energie en installatiewerk. Ook zien de leerlingen hoe elektra wordt aangesloten en hoe een sifon werkt. Deze 'oude technieken' combineren we met de slimme technieken zodat de leerlingen ervaren wat domotica is.

Ook robots nemen een steeds grotere plek in binnen de samenleving. De kinderen besturen tijdens TechniekDock verschillende robots en ontdekken het belang van programmeren. Daarnaast maken ze kennis met innovatie binnen het onderwijs door middel van Augmented Reality. Om TechniekDock niet tot een eenmalig bezoek te laten blijven kunnen de scholen die langskomen kosteloos een leskist lenen van Makeblock. Met deze leskist leren zij programmeren en kunnen de leerlingen verschillende robots aansturen. Ook is er de kans om zich voor te bereiden op verschillende landelijke robotwedstrijden met de contest-uitbreiding.

TechniekDock wordt georganiseerd in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Een hybride leeromgeving waar onderwijs, bedrijfsleven en overheid samenwerken aan de technologie van de toekomst. Tot aan de zomervakantie komen er 50 groepen van diverse basisscholen uit de Drechtsteden naar alweer de 7e editie van TechniekDock.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aspergediner Kiwanis Alblasserwaard: smaakvolle avond voor het goede doel Nieuws 4 uur geleden
• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 4 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden