Logo hetkontakt.nl/klaroen
Ingezonden mededeling

Van gas los: verwarmen zonder gasaansluiting

  •   47 keer gelezen

Het kan niemand ontschoten zijn dat de overheid stuurt op het anders inrichten van de verwarmingsinstallatie.

Burgers en bedrijven komen met allerlei initiatieven om energie te besparen en duurzamer te leven. In 2050 moeten iedereen van het gas zijn afgekoppeld en een alternatief hebben voor warm water en het verwarmen van de woning. Dit geldt voor de eigen woningbezitters en ook voor huurders. Inmiddels zijn er voldoende alternatieven voor het verwarmen van de woning. Lees meer over deze alternatieven voor de conventionele cv-ketel.

Warmtepomp
Een van de populairste systemen is de warmtepomp. Deze pomp maakt voor de verwarming van een woning en water gebruik van buitenlucht én kan naast de cv-ketel werken. De pomp verbruikt elektriciteit om energie te maken. De waarde die de efficiëntie aangeeft van de pomp heet COP-waarde. Momenteel heeft een zuinig apparaat bijvoorbeeld een COP-waarde van 6, wat betekent dat de pomp zes maal zoveel energie oplevert dan verbruikt.

Infraroodverwarming
Voor het verwarmen van kleine ruimtes, en dus niet voor warm water, kan men gebruik maken van infraroodlampen. Deze werken op elektriciteit en verwarmen een ruimte plaatselijk, in plaats van een geheel vertrek. De lampen zijn te koop in vorm van platte panelen die je aan de muur kunt hangen en aan het plafond, bijvoorbeeld boven de eettafel. De kosten van infraroodpanelen zijn laag in in vergelijking met de investering in een warmtepomp, maar het gevoel van behaaglijkheid en de warmtebeleving is totaal anders.

Zonneboiler
Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, met het verschil dat de zonnewarmte direct wordt omgezet in warm water in plaats van in elektriciteit. Het werkt efficiënter dan een zonnepaneel, maar is alleen bedoeld voor warm water en verwarming. Het buizensysteem is bedoeld voor het verwarmen van een verwarmingsvloeistof die als verwarming kan dienen en de vlakke plaat die men kan aanschaffen wordt met name gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

Pelletketel
De laatste in de rij is de pelletkachel. De kachel verwarmt tijdelijk en plaatselijk, zoals een hout- of gaskachel. Een pelletkachel heeft een zeer effectieve verbranding en de brandstof is duurzaam. Het is mogelijk om een pelletkachel aan te sluiten op het bestaande cv-systeem, zodat de kachel ook in warm water kan voorzien. De pelletketel is een volledige vervanging van de hr-ketel. Deze biomassaketel verbrandt pellets (samengeperste houtkorrels) en deze warmte wordt opgeslagen in een buffervat. Vanuit dit vat wordt water verwarmd dat ofwel rondgepompt kan worden door de woning of als tapwater kan worden gebruikt.

Afwachten of nu investeren?
Er is veel ontwikkeling gaande in de wereld van duurzaamheid. Op het moment werkt een combinatie van meerdere systemen het beste, zoals een infraroodverwarming en een zonneboiler. Van gas los gaan begint echter met isoleren en met energie besparen. Indien een huiseigenaar nu voor een verbouwing staat, is het altijd goed om over te stappen op een duurzamer alternatief dat niet afhankelijk is van aardgas. Er zullen waarschijnlijk completere en efficiëntere verwarmingssystemen komen in de toekomst, wat de beslissing om nu te investeren moeilijker maakt. Kies daarnaast voor groene stroom. Energie vergelijken helpt je om een groen en goedkoop contract te vinden.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK