Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Arie Ooms (links) en Arend de Jong bij het Hooftmanbankje.
• Arie Ooms (links) en Arend de Jong bij het Hooftmanbankje. (Foto: Bert Bons)

Naambordje voor Hooftmanbankje in Alblasserdam; 'ik zal het nooit vergeten'

  •   86 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het Hooftmanbankje aan de Polderstraat in Alblasserdam is vrijdagmiddag voorzien van een naambordje.

Op het bordje staat niet alleen de naam van het bankje, maar ook de achtergrond van de naam. Hooftman was van 1916 tot 1947 huisarts in Alblasserdam en heeft veel gedaan voor het dorp. Toen Alblasserdam op 11 mei 1940 gebombardeerd werd, heeft hij er mede voor gezorgd dat uit het puin een bankje vervaardigd werd. Dit bankje moest een blijvende herinnering worden aan de verschrikkelijke gebeurtenis aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Hooftmanbank wordt ook wel 'het vrijersbankje' genoemd. Erop zitten kan zowel aan de voor- als achterkant. De achterkant is vanaf de weg niet te zien en dus een ideale plaats voor verliefde stelletjes, vandaar de naam 'vrijersbankje'.

De onthulling werd vrijdagmiddag verricht door Arie Ooms (links) en Arend de Jong, die in hun jonge jaren huisarts Hooftman persoonlijk gekend hebben. "Ik ben nu bijna negentig jaar. Hoe ouder je wordt, hoe dichterbij de oorlog komt", vertelde Ooms vlak voor de onthulling. Hij vertelde over het bombardement dat hij als negenjarig jochie meemaakte, over de ravage en de stank die hij zich nog goed herinnert. Ooms: "Dokter Hooftman, dat bankje en de stenen, ik zal het nooit vergeten."

Arend de Jong deed tijdens de onthulling het verzoek aan de gemeente om het bankje op te nemen in de Kunstroute van Alblasserdam. Wethouder Dorien Zandvliet, die aanwezig was bij de onthulling, beloofde hiervoor haar best te zullen doen.

De Hooftmanbank is het eerste bouwwerk van na het bombardement. Het is daarmee een unieke en waardevolle herinnering in Alblasserdam aan een verschrikkelijke gebeurtenis. In 2012 is de bank op aandringen van Cor Veen gerestaureerd. Na de restauratie werd de bank tevens gemeentelijk monument. Het naambord zal het monument nog meer status geven.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }