Afbeelding
Foto: 123rf.com

Papendrecht kiest voor insectenvriendelijk maaibeheer

Algemeen 280 keer gelezen

PAPENDRECHT • Papendrecht gaat bij het maaien van gras meer rekening houden met insecten. Door gras anders te maaien wil de gemeente helpen uitsterving van insecten te voorkomen.

Door insectenvriendelijk maaibeheer, ontstaan er verschillende soorten gras en komen er kleurige, wilde bloemen in het gras. Dat trekt insecten aan. Volgend jaar wil de gemeente nog een stap verder gaan door ecologisch te gaan maaien. Daarbij wordt rekening gehouden met onder andere de vegetatieontwikkeling, de soortensamenstelling en de bloei- en zaadzetperiodes.

Voedselaanbod
De gemeente zorgt er nu al voor dat percelen met gras en kruiden niet in één keer worden gemaaid. Hierdoor ontstaat afwisseling van lagere en hogere vegetatie. Dit is van groot belang voor insecten, in verband met voedselaanbod en mogelijkheden om te schuilen. 

Zaden
Natuurvriendelijk beheerd gras wordt twee keer per jaar gemaaid: eind juni/begin juli en in september. Het maaisel wordt na twee tot drie dagen afgevoerd. Zo kan het bloemen- en kruidenzaad eerst uit het maaisel naar de bodem zakken. Hierdoor wordt de natuurlijke zaadbank van bloeiende kruiden behouden. 

Langs grotere wegen
Natuurvriendelijk beheerd gras bevindt zich vooral in de groengebieden ten zuiden van de A15 en langs de grotere wegen binnen de bebouwde kom. In de directe omgeving van huizen kiest de gemeente voor een verzorgder beeld (korter gras). Ook op plaatsen waar de verkeersveiligheid in het geding is, wordt gras korter gehouden.

Meepraten
Volgend jaar gaat Papendrecht over op ecologisch maaibeheer. Op dinsdag 14 mei is er in het gemeentehuis een bijeenkomst waar Papendrechters kunnen meedenken en -praten over verbetering van kansen voor de natuur in het dorp. Aanvang: 16.00 uur. Aanmelden via: kj.van.zwienen@papendrecht.nl / 06 -23002636.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden