• Ardjan Boersma hoopt dat meer jongeren gaan stemmen op 23 mei.
• Ardjan Boersma hoopt dat meer jongeren gaan stemmen op 23 mei. Foto: Petra Scheurwater

Jonge Papendrechter doet een gooi naar Europese zetel

Algemeen 505 keer gelezen

PAPENDRECHT • Ardjan Boersma (25) uit Papendrecht is een duizendpoot: hij is onder andere historicus, beleidsmedewerker van een Tweede Kamerfractie en duo-raadslid. En sinds kort ook de jongste CU-SGP-kandidaat voor de Europese verkiezingen.

De partij waarbij Ardjan zich thuisvoelt is de SGP. Voor die partij maakt de jonge vader en politicus zich dan ook sterk in zijn dorp, in Den Haag en in Europa. Zijn doel? Jongeren laten stemmen, bij voorkeur op zijn partij.

Bedroevend
"Ik vind het belangrijk dat jongeren op donderdag 23 mei echt gaan stemmen", steekt Ardjan vol vuur van wal. "De opkomst bij de Europese verkiezingen is altijd laag, maar als je kijkt naar hoeveel jongeren er eigenlijk gaan stemmen, dat is echt bedroevend laag."

In 2014 ging 18 procent van de jongeren naar de stembus. Ardjan draait dat liever om, 82 procent is dus niet gaan stemmen. "Zij spreken zich dus niet uit, dat vind ik onvoorstelbaar. Een beetje jongere laat toch ook niet over zich heen lopen als het gaat over de kleding die je aan hebt, het eten dat op je bord ligt en welke studie die gaat doen. Maar je laat wel de koers van je land en van de Europese Unie bepalen door mensen die ouder zijn dan jij. "

Goed voedsel
De EU klinkt misschien ver weg, maar de beslissingen die gemaakt worden ziet Ardjan terug op een doordeweekse vrijdag op de Markt in Papendrecht.

"Ik zie hier nu wat groentekramen staan. De Europese Unie gaat onder ander over de voedselveiligheid. Landbouw is echt een belangrijk Europees dossier, uit mijn hoofd gaat volgens mij 40 procent van het Europese budget op aan landbouw. Dat is onder andere om te garanderen dat wij allemaal gezond en kwalitatief goed voedsel op ons bord krijgen."

Zetels
De kans dat Ardjan ook daadwerkelijk in het Europees Parlement komt is niet zo groot. Hij staat op plek 27 van de gecombineerde lijst. In totaal heeft Nederland 26 zetels in het Europees Parlement. Daar komen er na de Brexit, als het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt, drie bij.

"Je kan natuurlijk met voorkeursstemmen gekozen worden, maar die kans is heel klein. Mijn boodschap is vooral: jongeren ga stemmen bij de verkiezingen en stem ChristenUnie/SGP. Ik vind het vooral belangrijk dat goede mensen van onze lijst erin komen en we hebben hele goede mensen hoog op de lijst staan. Ik denk dat zij het heel goed gaan doen in het Europees parlement."

Christenvervolging
De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de vijf jaar gehouden. Van 23 tot en met 26 mei wordt er door alle landen uit de Europese Unie een stem uitgebracht op een kandidaat van zijn land. Al die nationale partijen gaan op in Europese blokken met min of meer gelijkgestemden, om samen een vuist te kunnen maken.

De ChristenUnie/SGP valt binnen de EU onder de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Daarmee hebben ze zich de laatste jaren hard gemaakt voor een goede relatie met Israël. De ECR fungeert volgens Ardjan als belangrijke bondgenoot van Israël.

Abortus
"We hebben ons daarnaast ook sterk gemaakt tegen christenvervolging, en de zaken die spelen rondom het leven, bijvoorbeeld abortus en het gezin. Je ziet dat de EU een behoorlijke druk uitoefent op Oost-Europese landen om progressieve maatregelen door te voeren als het gaat om die onderwerpen." Ardjan vindt dat Europa zich niet met het abortusbeleid van de lidstaten moet bemoeien.

"Ook rondom ontwikkelingssamenwerking zit best een pro-abortus agenda. Wij vinden dat de EU zich daar verre van moet houden: dat is een zaak van de lidstaten en abortus is geen exportproduct. Je moet dat niet gaan promoten in landen waar je allerlei nuttige dingen kan doen, dan is dit niet de juiste route. Goede seksuele voorlichting is dat bijvoorbeeld wel."

Social media
In Nederland wordt op donderdag 23 mei 2019 gestemd voor de Europese verkiezingen. Ardjan is te vinden op Twitter en Facebook.

Petra Scheurwater

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden