• Andries van Dijk: 'De vorig jaar geïntroduceerde spelletjesmiddag is een groot succes.'
• Andries van Dijk: 'De vorig jaar geïntroduceerde spelletjesmiddag is een groot succes.' Foto: Petra Scheurwater

PCOB Papendrecht komt kwart eeuw op voor ouderen

Algemeen 452 keer gelezen

PAPENDRECHT • "Op donderdag zie je een optocht van rollators aankomen bij de Elimkerk", lacht Andries van Dijk, voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) in Papendrecht, die onlangs haar 25-jarig jubileum vierde.

Wat veel mensen volgens Van Dijk niet weten, is dat de PCOB een belangenvereniging is. Ze komen in de landelijke en gemeentelijk politiek op voor de belangen van ouderen.

Bezoekjes
De PCOB is vooral bekend van hun maandelijkse middag voor ouderen, die dus plaatsvindt in de Elimkerk, en de bezoekjes die ze afleggen, aan mensen die wat te vieren hebben of ziek zijn. Ook gaan ze twee keer per jaar een dagje uit en wordt kerst samen gevierd.

"Ouderen zijn de meest kwetsbare groep", is de ervaring van Van Dijk. "Ouderen kun je gewoon passeren zonder dat iemand er eigenlijk erg in heeft, bij hen kun je korten en noem maar op. Dus het is heel belangrijk dat die ouderen vertegenwoordigd zijn."

Spelletjes

De vertegenwoordiging door de bond is met name belangrijk omdat de samenleving in de afgelopen 25 jaar behoorlijk is veranderd. Zo ziet Van Dijk de eenzaamheid toenemen. "Dat kan je niet allemaal oplossen, maar gemeentes kunnen wel helpen om ervoor te zorgen dat mensen zich niet eenzaam hoeven te voelen. Je kan wél verschillende dingen doen en zo'n vergadering als de onze is er één van, dat mensen er even dat ene middagje tussenuit zijn."

Lezing
Dat onderling contact verschil maakt, blijkt wel uit de belangstelling voor de middagen van de PCOB. Maandelijks komen zo'n zestig tot zeventig ouderen bij elkaar om bij te praten en een bakje koffie te doen. Maar dat niet alleen, vast onderdeel is een 'lezing'. Er komen bijvoorbeeld vissers die vertellen hoe het leven aan boord is. Het is helemaal leuk als ze verse vis meenemen. Of er komt een goochelaar die niet alleen goochelt, maar ook uitlegt wat de magie van zijn trucs is. Of er komt iemand vertellen over zijn reizen naar het Midden-Oosten.

Zomermaanden
Omdat veel ouderen de zomermaanden – waarbij de middagen twee maanden niet plaatsvinden, en de kinderen op vakantie zijn – lang vinden duren, heeft de PCOB, afdeling Papendrecht vorig jaar voor het eerst een spelletjesmiddag georganiseerd. "Daar werd eerst wat sceptisch op gereageerd. 'Dat is toch niks voor ouderen?' Maar het was heel gezellig en een groot succes: voor dit jaar zijn er al meer aanmeldingen dan er in 2018 aan mensen kwamen."

Jongere oudere
Maar niet alleen op deze relatief kleine schaal zet de PCOB zich in voor de oudere in de samenleving. De positie van de PCOB als belangenpartij is, volgen Van Dijk, in een stroomverstelling gekomen, nadat de club is samengegaan met de katholieke equivalent: de KBO. Samen hopen ze een grotere vuist te kunnen maken in de politiek. Maar om die vuist te kunnen maken ontbreekt er iets in de PCOB: de 'jonge oudere'.

Mummelmondjes
"Senioren van tussen de 66 en 70 jaar, die komen niet. Ik moet eerlijk zeggen: ik was ook zo'n figuur", bekent Van Dijk, die zelf inmiddels 80 is. "Want wat moet je bij die oudjes doen?", lacht hij. "Wat moet je bij die mensen met die mummelmondjes?" De zestigplussers worden niet alleen gemist voor de toekomst van de PCOB, maar juist om zich samen hard te maken voor ouderen in verband met de eenzaamheid, het wonen en de zorg.

"Die onderwerpen zullen steeds prominenter naar voren komen en daar moeten we op tijd bij zijn. Daarom vind ik het jammer dat we die jongere oudere bijna niet zien, want het is ook voor hen de toekomst. Maar hen erbij krijgen, dat is lastig omdat ze het druk hebben: ze zijn net met pensioen, het huis moet geschilderd en ze passen op hun kleinkinderen." Hij hoopt dat ook de jongere senioren eens willen nadenken over lidmaatschap. "Want als we ze dan overhalen om toch eens te komen, zeggen ze: dat is eigenlijk best wel gezellig."

Petra Scheurwater

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden