Afbeelding
ingezonden mededeling

"Hey Google, sluit mijn voordeur"

Algemeen 1.540 keer gelezen

REGIO • Als je vijftien jaar geleden had gezegd dat het in 2019 mogelijk is om jouw voordeur af te sluiten met jouw stem en een mobiele telefoon, dan werd je waarschijnlijk uitgelachen. Toch is het nu mogelijk om met de spraakassistent op jouw mobieltje handsfree te zoeken op het internet, en jouw voordeur te sluiten door slechts een paar woorden te zeggen.

Met home domotica kun je de gehele woning bedienen met jouw stem. Dat is geen belofte voor de toekomst, maar voor velen de dagelijkse werkelijkheid. Wat kun je eigenlijk met home automation en wie luistert er allemaal met je mee?

Wat kun je met home automation?
Huisautomatisering, domotica of smart home, het komt allemaal op hetzelfde neer. Het zijn termen voor apparaten en diensten die werken via het internet waarmee je functies in huis kunt automatiseren. Dit kunnen complete autonome processen zijn zoals een thermostaat die zelf de juiste temperatuur bepaalt, of functies die je bedient via een app of met je stem. Om het theoretisch verhaal achter home domotica te illustreren zullen we enkele voorbeelden opsommen:

1. Deurslot
Deursloten zijn eigenlijk niet zoveel veranderd in de laatste eeuwen. Met veiligheidssloten kun je inbrekers wat langer buiten de woning houden, maar verder is het niet zo spannend … of toch wel? Je kunt een bestaand slot voorzien van een elektronische motor waarmee je de deur kunt openen en sluiten met je stem. Of maak gebruik van 'geofencing', zodra je in de buurt komt van de woning opent het slot. En wanneer je van huis gaat zal de voordeur op slot gaan, dan kun je dit nooit meer vergeten. De tijdstippen dat de deur wordt geopend en gesloten wordt netjes vastgelegd, ook handig voor wanneer de kinderen thuiskomen van school.

2. Verlichting
'Effe dimmen' heeft een compleet andere betekenis gekregen nu je via home automation de lampen kunt regelen. Aan, uit, dimmen of een andere kleur, het is allemaal mogelijk met slimme verlichting. De Philips Hue lampen zijn een bekend voorbeeld, naast de standaard app kun je de bediening ook doorsluizen naar een spraakassistent.

3. Raamdecoratie
Als het donker wordt gaan de lampen automatisch aan, heel handig. Maar je moet nog steeds aan die ONhandige touwtjes trekken om de rolgordijnen te sluiten. Of niet; met een elektrische gordijnrails sluiten de gordijnen automatisch wanneer de verlichting aangaat. Dat is ook een uitstekende manier om de woning bewoond te laten lijken wanneer je op vakantie bent.

4. Muziek
Slimme luidsprekers mogen ook niet ontbreken in een domotica woning. Naast het regelen van muziek door het huis, kun je ook vragen stellen en commando's geven aan de speakers. Naast woofers en tweeters zitten er namelijk ook microfoons in verwerkt, door de koppeling met het thuisnetwerk kun je allerlei handmatige processen vervangen door spraakopdrachten. Dat is een schone oplossing wanneer je met vette vingers een kippenbout aan het eten bent en even een andere playlist wilt spelen met Spotify.

5. En nog veel meer!
Er zijn honderden slimme apparaten en duizenden diensten waarmee je de gehele woning kunt laten luisteren, antwoorden en aan het werk kunt zetten. Begin met een goede centrale domotica hub die samenwerkt met meerdere merken en protocollen. Zo zit je niet vast aan één merk of dienst.

Slimme assistenten luisteren mee
Mensen met een visuele of andere beperking kennen de voordelen van spraakherkenning al jarenlang. Spraakherkenning heeft nu een niveau bereikt waarmee het voor vrijwel iedereen bruikbaar is. Tenminste, als je de juiste taal spreekt...

Google Home
De naamloze assistent van Google (of is Google een naam?) is momenteel het slimste jongetje / meisje / robotje van de kunstmatige intelligentie klas. Zeker voor Nederlandstalige gebruikers, want de Google Home speaker in combinatie met Google Assistent verstaat eindelijk onze taal.

Amazon Alexa
De spraakassistent van de grote online retailer verstaat nog niet de Nederlandse taal, als je Engels spreekt blijkt Alexa toch best een pientere spraakassistent te zijn. De Sonos One slimme luidspreker werkt bijvoorbeeld ook met de spraakherkenning van Alexa.

Apple Siri
Op de iPhone was Siri behoorlijk vooruitstrevend, maar zolang de HomePod niet officieel in Nederland verkrijgbaar is hebben we daar niet zoveel aan. Op dit moment kunnen Apple fans toch beter een paar Google Home mini's in huis halen, die werken ook met jouw Mac, iPhone en iPad.

Is home domotica veilig?
De consumenten producten zijn veilig tot op een zekere hoogte, maar niet honderd procent. Dat is bij internet-connected apparaten haast onmogelijk. Er gaan verhalen de ronde dat slimme speakers iets te fanatiek meeluisteren, maar of dit ook écht inbreuk maakt op onze privacy is onduidelijk.

Op zich lijken domotica oplossingen meer voordelen te bieden dan nadelen, en voor persoonlijke veiligheid in huis is home automation absoluut effectief, maar absolute privacy is niet te garanderen. Door de functies goed in te stellen kun je veel mogelijke risico's voorkomen, ga dus goed geïnformeerd aan de slag.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 20 uur geleden
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden